Propagandas paņēmienu detektēšana, izmantojot neironu tīklus - Markovska, Marta Anna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs ietver propagandas paņēmienu identificēšanu ziņu rakstos, izmantojot neironu tīklus, koncentrējoties uz esošo modeļu replicēšanu un testēšanu ar latviešu valodas datiem. Propaganda ir pārliecināšanas veids, kurā izmanto dažādus paņēmienus, lai manipulētu jeb ietekmētu indivīdu vai grupu domas, jūtas un uzvedību. Propagandas atklāšana ziņu rakstos ir svarīga, jo tā palīdz identificēt un atklāt neobjektīvu vai maldinošu informāciju, kas var ietekmēt sabiedrības viedokli un lēmumu pieņemšanu. Pētījuma metodoloģija ietver literatūras apskatu un eksperimentālās metodes, lai pārbaudītu adaptēto modeļu efektivitāti. Darba galvenais mērķis ir iegūt izpratni par propagandas paņēmienu izmantošanu ziņu rakstos un testēt modeli, lai uzzinātu, vai ir iespējams identificēt šos paņēmienus latviešu valodā. Propagandas paņēmienu atklāšana un identificēšana ir svarīgs uzdevums, kas var palīdzēt veicināt žurnālistikas pārredzamību, uzticību un precizitāti. Pielāgojot esošos modeļus latviešu valodai, ir iespējams paplašināt propagandas atklāšanas tvērumu un ietekmi globālajā mediju vidē.

The bachelor's thesis includes the identification of propaganda techniques in news articles using a neural network, with the focus for testing existing models with Latvian language data. Propaganda is persuasion that uses various techniques to manipulate or influence the thoughts, feelings and behaviour of individuals or groups. Propaganda-detecting news articles are important because they help identify and expose biased or misleading information that can influence public opinion and decision-making. The research methodology includes a literature review and experimental methods to test the effectiveness of the adapted models. The main goal of the work is to gain an understanding of the use of propaganda techniques in news articles and to test a model capable of identifying these techniques in the Latvian language. Detection and identification of propaganda techniques is an important task that can help promote journalistic accuracy, transparency, and trustworthiness. By adapting the existing models to the Latvian language, it is possible to expand the scope and influence of propaganda detection in the global media environment.
Detecting propaganda techniques using neural networks
Keywords: Datorzinātne; Neironu tīkli; mašīnmācīšanās; propaganda; propagandas identificēšana