Apsūdzība un tās saturs kriminālprocesā - Bušmanis, Toms Kārlis (Latvijas Universitāte, 2021)
Apsūdzības satura problemātika aptver dažādus kriminālprocesa aspektus gan materiālajās, gan procesuālajās tiesībās. Maģistra darba mērķis ir pētīt un analizēt praksē pastāvošās problēmas saistībā ar apsūdzību, tās saturu, standartu un apsūdzības grozīšanu, kā arī izteikt viedokli un piedāvāt iespējamos risinājumus, piemēram, par to, kā acīmredzami apsūdzības trūkumi novēršami pirms iztiesāšanas uzsākšanas, un cik plašas tiesības ir tiesai konstatēt no apsūdzības atšķirīgus faktiskos apstākļus. Maģistra darbā pētītas apsūdzības funkcijas, saturs un standarts, analizēti jautājumi par apsūdzības grozīšanu un apsūdzībā pieļautu kļūdu labošanu, noskaidrotas nekvalitatīvas apsūdzības sekas un aplūkoti jautājumi par tiesas tiesībām atzīt par pierādītiem no apsūdzības atšķirīgus noziedzīgā nodarījuma faktiskos apstākļus, paplašināt apsūdzības tvērumu un pārkvalificēt noziedzīgu nodarījumu.

The legal issue of the content of accusation covers various aspects of the criminal procedure in both substantive and procedural law. The aim of the master’s thesis is to study and analyse the problems existing in practice in connection with the accusation, its content, the standards of accusation and amendment of the accusation and to suggest possible solutions, such as how the obvious shortcomings of the indictment should be remedied before the trial begins and how wide is the scope of the court rights to establish factual circumstances different from the accusation. The author of the master’s thesis analysed such aspects of accusation as the functions, content and the standard of the accusation, the issues of amending the accusation and correction of errors made in the accusation, the consequences of low-quality accusation and the issue of the court’s right to change the actual circumstances of the criminal offense, broaden the scope of the accusation and to reclassify the offense.
Acussation and its contents in criminal procedings
Keywords: Juridiskā zinātne; Apsūdzība; Apsūdzības saturs; Apsūdzības grozīšana; Prokurors