Leksika kā komisma avots Lūkiāna satīriskajā dialogā - Spieķe, Daila (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbā Leksika kā komisma avots Lūkiāna satīriskajos dialogos tika izvirzīts darba mērķis izpētīt leksikas kā komisma avota izmantojumu Lūkiāna dialogos: Dievu sarunas un Traģiskais Zevs. Lai mērķi īstenotu, tika apgūtas antīko un mūsdienu teorētiskās nostādnes par jēdzieniem: komisms, satīriskais dialogs, leksika. Strādājot ar oriģināltekstu, tika atlasītas un klasificētas divās grupās: neitrālas leksēmas un leksēmas ar papildnozīmi, un analizētas Lūkiāna satīriskajos dialogos komisma raisīšanai izmantotās leksēmas. Veicot seno domātāju atziņu apkopojumu par antīkā komisma izpratni, var secināt, ka komisms ir neatņemama komēdijas žanra sastāvdaļa, gan paronīmi, parodijas, nepareizs vārda vai skaņu lietojums, runāšanas maniere, homonīmi, sinonīmi, apstākļi, kas ir pretēji gaidītajam u.tml. var radīt smieklus, kas ir komisma pazīme. Tomēr nav vienojošas definīcijas, kurā būtu konkrēti noformulēts, kas ir komisms. Vienīgi apvienojot šo atziņu materiālu par antīko komismu, varēja īstenot izvirzīto darba mērķi. Atslēgvārdi: komisms, smiekli, smieklīgums, satīriskais dialogs, leksika.

The main objective of the paper Lexicon as the source of comic in the satirical dialogues of Lucian is to study the use of vocabulary as the comic source in dialogues of Lucian: Dialogues of the Gods and Tragic Zeus. To reach the objective of this paper, the author examined ancient and contemporary theoretical approaches to the concepts of comic, satirical dialogues, lexicon. Working with original text, the author selected and classified it into two groups: neutral lexemes and lexemes with additional meaning, as well as lexemes which were used for creating comic situations in Lucian satirical dialogues were analysed. During research of ancient thinkers’ cognition on conception of ancient comic genre, one can draw a conclusion, that comic is an integral part of comedy genre, paronymy, parody, incorrect use of words or sounds, style of speaking, homonymy, synonymy, conditions that are contrary to the expected etc., can lead to laughter – which is characteristic of comic genre. However, there is no conjunctive definition describing specifically what is comic. Only by combining the mentioned materials of cognition on ancient comic, the author was able to achieve the objective set for this paper. Keywords: comic, laughter, ridiculousness, satirical dialogues, vocabulary, lexicon.
Lexis as a Source of Comicallity in Lucian’s Satirical Dialogue
Keywords: Valodniecība