Latvijas studentu informētība par cilvēka papilomas vīrusu un tā saistību ar orofaringeālo vēzi - Bartel, Helena Moe (Latvijas Universitāte, 2023)
Ievads: Saslimstība ar cilvēka papilomas vīrusa pozitīvo orofaringeālo plakanšūnu karcinomu strauji pieaug, un ir sagaidāms, ka tā pieaugs arī nākamajās desmitgadēs. Ir ļoti svarīgi veikt pasākumus, lai palielinātu izpratni par šo slimību. Šī pētījuma mērķis bija izpētīt Latvijas studentu informētību par cilvēka papilomas vīrusa (CPV) infekcijām, ar to saistīto orofaringeālo vēzi un vakcīnām. Metodes: Šis bija šķērsgriezuma pētījums, kurā piedalījās dažādu tautību studenti Latvijā. Tika izmantota anketa, kas sastāvēja no 22 jautājumiem. Jautājumos tika vērtētas zināšanas par CPV un CPV vakcīnu, orofaringeālā vēža riska faktoriem un saistību starp CPV un orofaringeālo vēzi. Pētījums tika apstiprināts Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Zinātnes ētikas komitejā. Statistiskā analīze tika veikta, izmantojot datorprogrammu SPSS 28.0.1.1. Rezultāti: Kopā tika reģistrētas 119 atbildes no 65 (54,6%) sievietēm un 52 (43,7%) vīriešiem. 42 respondenti (35,3%) nezināja, vai ir pilnībā vakcinēti, 41 (34,5%) nebija pilnībā vakcinēti, bet 36 (30,3%) bija pilnībā vakcinēti. Visbiežākais iemesls vakcīnas nesaņemšanai bija tas, ka aptaujātie nav pietiekami zinājuši par vakcīnu (N=46; 38,7%). Vairāk nekā puse respondenti uzrādīja zemas zināšanas (N=68; 57,1%) par CPV. Sievietēm bija vairāk zināšanu par CPV nekā vīriešiem (p-vērtība = 0,002). Medicīnas/zobārstniecības fakultātes studentiem bija vairāk zināšanu par CPV nekā citu fakultāšu studentiem (p-vērtība = 0,005). Starptautiskajiem studentiem bija vairāk zināšanu nekā Latvijas studentiem, bet tas varētu būt saistīts ar to, ka gandrīz visi ārzemju studenti bija no medicīnas/stomatoloģijas fakultātēm (p-vērtība = 0,007). Zemas zināšanas tika novērotas studentiem, kuri nezināja, vai ir pilnībā vakcinēti (p-vērtība = 0,001). Secinājumi: Šī pētījuma rezultāti liecina, ka Latvijā studentu vidū ir vispārējs izpratnes trūkums par CPV, tā saistību ar orofaringeālo vēzi un CPV vakcīnu. Tas prasa praktisku rīcību, lai veicinātu apmācību un attīstītu izglītības programmas ārstiem un plašākai sabiedrībai, lai uzlabotu izpratni par vīrusu un tā saistību ar orofaringeālo vēzi, kuras mērķis būtu palielināt CPV vakcinācijas segumu. Atslēgvārdi: CPV, orofaringeālais vēzis, CPV vakcīna, Latvija, šķērsgriezuma pētījums.

Introduction: The incidence of human papillomavirus-positive oropharyngeal squamous cell carcinoma is increasing rapidly and is expected to rise in the upcoming decades. Incentives to increase awareness of the disease is crucial. The aim of this study was to investigate the awareness of human papillomavirus (HPV) infections and its associated oropharyngeal cancer and vaccines among students in Latvia. Methods: This cross-sectional study was conducted among students of different Nationalities in Latvia using a questionnaire, consisting of 22 items that assessed the knowledge of HPV and the HPV vaccine, risk factors of oropharyngeal cancer, and the association between HPV and oropharyngeal cancer. University of Latvia Faculty of Medicine Research Ethics Committee approved this study. Statistical Analysis was conducted using SPSS 28.0.1.1. Results: A total of 119 responses were recorded; with 65 (54.6%) females and 52 (43.7%) males. Regarding vaccination status, 42 (35.3%) did not know whether they were fully vaccinated, 41 (34.5%) were not fully vaccinated, and 36 (30.3%) were fully vaccinated. The most common reason for not receiving the vaccine was lack of knowledge about the vaccine (N=46; 38.7%). More than half of the respondents presented with low knowledge (N=68; 57.1%). Females had more knowledge about HPV than men (p-value = 0.002). Students of the medical/dental faculty had more knowledge about HPV than students of other faculties (p-value = 0.005). International students had more knowledge than Latvian students, although this may be because almost all international students were part of the medical/dental faculty (p-value = 0.007). Low knowledge was seen among students who did not know whether they were fully vaccinated (p-value = 0.001). Conclusions: The results of this study show that there is a general lack of awareness about HPV, its association with oropharyngeal cancer, and the HPV vaccine among students in Latvia. This calls for incentives to promote training and education programs for doctors and the general public to improve the awareness about the virus and its association with oropharyngeal cancer in hopes to increase the HPV vaccination coverage. Keywords: HPV, Oropharyngeal Cancer, HPV Vaccine, Latvia, Cross-sectional study.
The awareness of human papilloma virus and its association with oropharyngeal cancer among students in Latvia
Keywords: Medicīna; HPV; Oropharyngeal Cancer; HPV Vaccine; Latvia; Cross-sectional study