Konverģences tuvuma punkta izmaiņas vecumā no 20 līdz 40 gadiem - Čudihina, Marija (Latvijas Universitāte, 2010)
Atslēgas vārdi: Konverģence, konverģences tuvuma punkts, akomodācija, fiksācijas objekts, fūzija. Darba mērķis: noskaidrot, kādi faktori ietekmē konverģences tuvuma punkta izmaiņas. Subjekti: Pētījumā piedalījās 81 asimptomātisks subjekts (miopi, emetropi un hipermetropi) vecumā no 20 līdz 73 gadiem. Metode: Pētījumā tika izmantota „plūstošās” (push–up) konverģences novērtēšanas metode. Rezultāti un to analīze: Izmērot konverģences tuvuma punktu tika salīdzināti iegūtie rezultāti subjektiem visās vecuma grupās. Secinājumi: 1. Visās vecuma grupās miopo, emetropo un hipermetropu subjektu konverģences tuvuma punkta vērtības ir vienādas. 2. Konverģences tuvuma punkta vērtība ar vecumu palielinās. 3. Konverģences tuvuma punkta attālināšanos ar vecumu var skaidrot ar akomodācijas spēju samazināšanos un arī ar citu faktoru ietekmi.

Key words: Convergence, accommodation, object of fixation, fusion, NPC. Aim of the work: Aim of the work is to ascertain which factors could affect changes of the nearest point of convergence. Subjects: 81 asymptomatic subjects (26 women and 55 men) participated in the research, all of them in the age group from 20 to 73 years. Method: In the research, Push-up method was used fir convergence evaluation – object of fixation was evenly moved to the eyes of subject, evenly increasing the volume of convergence until the moment of diplopia. Conslusion: 1. Near point of convergence of myops, emetrops, hypermetrops in all age groups are the same. 2. The value of the nearest point of convergence with age is increasing. 3. The near point convergence away with age may be explained by a decrease in accommodation capacity, and also by other factors.
Changes of the near point of convergence in the age group from 20 to 40 years
Keywords: Fizika