Fiziskās aktivitātes inducēto ekstracelulāro vezikulu ietekme uz priekšdziedzera audzēja attīstību žurkās - Auders, Jānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Priekšdziedzera vēzis (PV) ir viens no biežāk sastopamajiem ļaundabīgā audzēja veidiem vīriešiem, un, lai uzlabotu terapijas efektivitāti un pacientu dzīves kvalitāti, viens no līdzekļiem varētu būt regulāra fiziska aktivitāte. Ekstracelulārās vezikulas (EV) tiek uzskatītas par vienu no būtiskākajiem starpšūnu komunikācijas veidiem, un vairāki pētījumi ir parādījuši, ka to produkcija tiek inducēta fiziskās aktivitātes laikā. Šajā pētījumā tika noteikta fiziskās slodzes laikā veidojušos EV RNS profila izmaiņas, kā arī šo EV ietekme uz PV attīstību metastātiskā žurku PV modelī. Tika atrasti 20 diferenciāli ekspresēti gēni salīdzinot EV RNS saturu pirms un pēc slodzes, un 52 – salīdzinot aktīvu un mazkustīgu žurku EV RNS profilu, kas atspoguļo dažādus fizioloģiskos procesus, kas notiek šūnās slodzes laikā. Papildus tam, tika parādīts, ka fiziski aktīvo žurku EV injekcijas samazina PV augšanu par 35%.

Prostate cancer (PC) is one of the most common cancer types in men and one way to improve the efficiency of therapy as well as the quality of life of PC patients could be regular physical activity. Extracellular vesicles (EVs) have been shown to be one of the most important cell communication mechanisms, and the production of EVs has been shown to be induced by physical activity. In this study we investigated the changes in EV enclosed RNA profiles during exercise, and the effect of the exercise induced EVs on the cancer progression in metastatic rat PC model. We found 20 differentially expressed genes when comparing RNA content of pre- and post- exercise EVs, and 52 – when comparing physically active and sedentary rats, thus reflecting various physiological processes triggered by the exercise. Moreover, we showed that injection of EVs from physically active rats delayed the growth of prostate tumor by 35%.
The effect of exercise induced extracellular vesicles on development of prostate cancer in rats
Keywords: Medicīna; Priekšdziedzera vēzis, prostate cancer; ekstracelulārās vezikulas, extracellular vesicles; regulāra fiziska slodze, regular physical activity; žurku modelis, rat model