Audioieraksts kā pierādījums civilprocesā un tā izvērtēšanas aspekti tiesu praksē - Nikmane, Agnete (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Audioieraksts kā pierādījums civilprocesā un tā izvērtēšanas aspekti tiesu praksē”. Tēma ir aktuāla, jo ierakstošo ierīču izmantošana ikdienas situācijās aktualizē jautājumu par slēpti ierakstītas sarunas izmantošanu personas aizskarto tiesību vai interešu pierādīšanai tiesā. Bakalaura darbā ir apkopota teorētiskā literatūra par pierādījuma nozīmi civilprocesā, pētīti Latvijas Republikas tiesību akti, juridiskās nozares pārstāvju publikācijas un intervēti skaņu ierakstu eksperti par šīs jomas jautājumiem. Tika pētīta tiesu prakse par audioierakstu vērtēšanas aspektiem tiesā, konstatējot, ka ierakstīšanas tiesiskumu tiesa vērtē atšķirīgi, bet audioieraksta autentiskumu aspektam tiek pievērsta pārāk maza nozīme gan no lietas dalībnieku, gan tiesas puses. Audioieraksta saturs ir vadošais novērtējuma aspekts, tomēr lietas dalībnieki daudzkārt iegūst un iesniedz nepilnīgu pierādījumu.

The topic of the bachelor’s work is “Audio recording as evidence in civil proceeding and aspects of its evaluation in case-law” and it is topical because the use of recording devices in everyday situations raises the issue of using a covertly recorded conversation to prove a person's harassed rights or interests in court. The bachelor's work summarizes theoretical literature, explores legislation of the Republic of Latvia, publications of legal sector representatives, interviewed audio and speech analysis experts. The case-law on the judiciary's aspects of the evaluation of recordings was examined, finding that the legality of the recording was assessed differently by the court, but that the authenticity of the audio recording was given too little weight. The content of the audio recording is a leading aspect of the assessment, but the parties obtain and provide incomplete evidence on many occasions. Keywords: audio recording, civil proceeding, evidence, legality, authenticity.
Audio recording as evidence in civil procedure and aspects of its evaluation in case-law
Keywords: Juridiskā zinātne; audioieraksts; civilprocess; pierādījums; tiesiskums; autentiskums