Publisko iepirkumu plānošanas procesa tiesiskie un praktiskie aspekti - Lasmane, Anda (Latvijas Universitāte, 2021)
Publiskais iepirkums ir kompleksa valsts darbība, kuras uzdevums ir ne tikai konkrētu ekonomisku, bet arī uzņēmējdarbības, vides aizsardzības un sociālu mērķu sasniegšana, kas ir definēti gan politikas dokumentos, gan nostiprināti tiesību aktos. Publiskā iepirkuma process sastāv no vairākiem posmiem. Katrā no tiem ir savi konkrēti veicamie uzdevumi. Katra posma rezultativitāte ietekmē nākamā posma rezultātu un visu iepirkumu kopumā. Maģistra darbā galvenā uzmanība pievērsta iepirkuma plānošanas posmam, jo pareiza un pārdomāta iepirkuma plānošana ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem veiksmīgam iepirkuma procesam kopumā. Maģistra darba mērķis ir, izpētot publisko iepirkumu plānošanas posma tiesisko regulējumu un praktiskos aspektus, identificēt būtiskākās problēmas un ieteikt to risinājumu. Normatīvais regulējums piedāvā vairākus instrumentus un mehānismus, kas izmantojami iepirkumu plānošanas etapā un var atvieglot pasūtītāja darbu, kā arī ļautu novērst dažādus riskus iepirkuma gaitā. Autore aicina uzlūkot publisko iepirkumu caur tiesību pamatprincipu prizmu, kā arī plašāk un apzinātāk izmantot likumdevēja noteiktos risinājumus iepirkumu efektivitātes uzlabošanai.

A public procurement is a complex national action whose task is not only of a specific cost-effective, but also entrepreneurship, environmental protection and social objectives, which are defined in the policy documents and are enshrined in legislation. The public procurement process consists of several stages. Each of them has its own specific tasks to be carried out. The performance of each phase affects the outcome of the next stage and the whole procurement. The main focus of the master’s thesis is on the planning phase of the procurement, because a proper and sound procurement planning is one of the key prerequisites for a successful procurement process in general. The aim of the master’s thesis is to research the legal framework for the public procurement planning and practical aspects, identifying the most important problems and proposing a solution. The regulatory framework offers several tools and mechanisms to be used in the procurement planning process making it easier for acquiring and preventing various risks during the procurement process. The author calls for public procurement to be seen through the prism of fundamental legal principles to improve the efficiency of procurement and to make common and more conscious use of the legislative solutions.
Legal and practical Aspects of the Planning Stage in the Public Procurement
Keywords: Tiesību zinātne; publiskais iepirkums; publisko iepirkumu principi; iepirkumu plānošana; iepirkumu plāns; tirgus izpēte