Paklitaksela noteikšana cilvēku asinīs ar augstefektīvo šķidrumu hromatogrāfijas metodi - Plinte, Ilze (Latvijas Universitāte, 2009)
Paklitaksels pieder pie taksānu grupas diterpenoīdiem, kas ir izolēts no īves koka mizas un vēlāk sintezēts. Paklitaksels bloķē vēža šūnu spēju dalīties un vairoties. To lieto, lai ārstētu apmēram 22 % vēžu formu, piemēram, progresējošu AIDS atkarīgu Kapoši sarkomu, metastazējošu krūts dziedzera vēzi, progresējošu un metastazējošu olnīcu vēzi un nesīkšūnu plaušu vēzi. Tradicionālās zāles ar paklitakselu satur vielas (šķīdinātājus), kas izšķīdina paklitakselu, taču var izraisīt blakusparādības. Pētījuma mērķis bija izstrādāt paklitaksela augstefektīvās šķidrumu hromatogrāfijas (AEŠH) noteikšanas metodi asins serumā zāļu formai Paxene 6 mg/mL un noskaidrot paklitaksela farmakokinētiskos parametrus – Cmax, t1/2, Cl. AUC, MRT un sadalījuma tilpumu (V) 9 pacientēm ar olnīcu audzēju, kuras saņēma ķīmijterapijas kursu ar intravenozo Paxene 3 h infūziju. Iegūtie rezultāti liecina, ka visām pacientēm maksimālā koncentrācija bija aptuveni 10 μM, t1/2 eliminācijas fāzē apmēram 7-9 h, V≈ 15 L, Cl ≈ 20 L, MRT ≈ 8 h. Netika novērotas lielas individuālo pacienšu paklitaksela farmakokinētikas parametru atšķirības. Atslēgas vārdi: paklitaksels, augsti efektīvā šķidruma hromatogrāfija, farmakokinētikas pētījumi.

Paclitaxel (Taxol) is a naturally occurring taxane diterpenoid first extracted from the bark of the Western yew tree, Taxus brevifolia. The compound is a potent inhibitor of cell replication in malignant cells, a property attributed to its ability to stabilize the microtubule cytoskeleton and to block the transit of cycling cells from the G2-phase to the M-phase. Paclitaxel is used to treat almost 22 cancer forms, AIDS, sarcoma, breast and ovarian cancer, and lung cancer. The study on clinical pharmacokinetics of paclitaxel administered as a 3-h i.v. infusion drug formulation Paxene 6mg/Ml to nine ovarian cancer patients revealed following pharmacokinetic data: Cmax 10 μM, elimination half-time in terminal phase 7-9 h, V≈ 15 l, Cl ≈ 20 l, MRT ≈ 8 h. Pronounced inter-donor differences were not found. Key words: paclitaxel, high performance liquid chromatography, pharmacokinetics
Determination of paclitaxel in human blood by HPLC assay
Keywords: Farmācija