Missed abortion etioloģija, gestācijas laiks un terapijas izvēle - Vazdiķe, Elza (Latvijas Universitāte, 2021)
Ievads: Nenoticis aborts (NA) ir embrija vai augļa bojāeja pirms pilnām 22 gestācijas nedēļām bez augļa olas izstumšanas no dzemdes. Tā ir bieži sastopama agrīnas grūtniecības komplikācija, kas skar sievietes reproduktīvā vecumā gan Latvijā, gan visā pasaulē. NA ir sastopams aptuveni 15 % no visām klīniski diagnosticētajām grūtniecībām un sastāda aptuveni 30 % no kopējā abortu skaita un tas ir otrais biežāk reģistrētais aborta veids Latvijas slimnīcās pēc legāla aborta. Pētījuma mērķis: Izpētīt vai pacientēm, kuras saņēma misoprostolu pēc shēmas, kas rekomendēta NA ārstēšanai pēc FIGO, pozitīvs ārstēšanas rezultāts tiks sasniegts biežāk, nekā pacientēm, kas misoprostolu saņēma pēc citas lietošanas shēmas. Metodes un materiāli: Pētījumam tika iekļautas pacientes, kas tika stacionētas ar diagnozi “Nenoticis aborts”, SSK diagnozes kods: O02.1. Kopā pētijumā iekļauto pacienšu skaits bija 305. Pētījums tika veikts retrospektīvi. Datu iegūšanai tika analizētas slimības vēsture, no kurām tika izgūti sekojošie dati, Pacientes ginekoloģiskās anamnēzes dati; gestācijas laiks pēc pēdējām menstruācijām; ar TVUS noteikts gestācijas laiks pēc CRL; pacientes anamnēzes dati, kuri atspoguļo pacientes dzīvesveidu, infekcijas, medikamentu lietošana anamnēzē, blakusslimības (akūtām un hroniskām saslimšanām); terapijas veids, tā izvēles indikācijas; terapijas rezultāti; Reziduālo audu daudzums dzemdes dobumā, kas iegūts no TVUS datiem ārstēšanas procesa laikā un pēc ārstēšanas beigām; stacionēšanas ilgums dienās. Šo datu apkopošanai un statistiskajai analīzei tika izmantotas Microsoft Excel un IBM SPSS statistics 2020. Rezultāti: Pacienšu demogrāfiskie dati liecina, ka biežākais vecums, kurā pacientes tika stacionētas bija 29 gadi pirmajā vecuma grupā un 31 gads otrajā vecuma grupā. Pēc anamnēzes datiem tika secināts, ka biežākās patoloģijas, kas satopamas pētāmajās grupās bija ginekoloģiskas patoloģijas, kur biežākā no tām endometrioze 3,3% pirmajā vecuma grupā un 5,2% otrajā vecuma grupā. Pacientēm vecumā no 18 līdz 30 gadiem NA anamnēzē konstatēja 18% gadījumu un pacientēm, kas vecākas par 30 gadiem 25% gadījumu. Medikamentozā ārstēšana pēc pareizās shēmas tika izmantota 20 %, nepareizā medikamentozā shēma 37% un primāra ķirurģiskā ārstēšana 43% no pētījumā iekļautajām pacientēm. Pacientēm, kuras saņēma misoprostolu pēc shēmas, kas rekomendēta NA ārstēšanai pēc FIGO, pozitīvs ārstēšanas rezultāts tika sasniegts biežāk, nekā pacientēm, kas misoprostolu saņēma pēc citas lietošanas shēmas. Tika konstatēta statistiski nozīmīga sakarība starp medikamentu ievades shēmu un pozitīvo ārstēšanas iznākumu biežumu.

Introduction: Missed abortion (MA) is a nonviable intrauterine pregnancy in which the embryo or fetus has died before completing 22 weeks of gestation, but the process of abortion has not happened, the uterus has not expelled the embryonic or fetal tissue. It is a common complication of early pregnancy that affects women of childbearing age both in Latvia and around the world. MA occurs in approximately 15% of all clinically diagnosed pregnancies and accounts for approximately 30% of the total number of abortions. It is the second most frequently registered type of abortion in Latvian hospitals after legal abortion. Aim of the study: To investigate whether patients receiving misoprostol according to the regimen recommended for the treatment of MA after FIGO guidelines will achieve a positive treatment outcome more often than patients receiving misoprostol following another regimen. Methods and materials: The study included patients who were hospitalized with the diagnosis “Missed abortion”, SSK 10 diagnosis code: O02.1. The total number of patients included in the study was 305. The study was performed retrospectively. To obtain the data, patient medical histories were analyzed, from which the following data were retrieved, data on the patient's gynecological history; gestational age according to the first day of their last menstruation; TVUS determined gestational age after CRL; a history of the patient's data, which reflects the patient's lifestyle, infections, history of medication, comorbidities (acute and chronic diseases); chosen therapeutic approach; treatment results; amount of residual tissue in the uterine cavity obtained from TVUS data during and after treatment; duration of hospitalization in days. Microsoft Excel and SPSS predictive analytics and statistical analysis software package were used to collect and statistically analyze this data. Results: Patient demographics suggest that the most common age at which patients were hospitalized was 29 years in the first age group and 31 years in the second age group. Based on the data derived from patient medical histories, it was concluded that the most common pathologies found in the study groups were gynecological pathologies, where the most common one was endometriosis, it was found in 3.3% in the first age group and in 5.2% in the second age group. 18% of the patients aged 18 to 30 years had a history of a previous MA 25% of the patients older than 30 years had a history of a previous MA; the correct medical treatment was used in 20% of patients, the incorrect medical treatment in 37%, and primary surgical therapy in 43% of patients enrolled in the study. Patients receiving misoprostol following the regimen recommended for FIGO treatment of NA achieved a positive treatment outcome more often than patients receiving misoprostol following another regimen. There is a statistically significant association between the dosing regimen and the incidence of positive treatment outcomes
Missed abortion etiology, gestation time and therapeutic approach
Keywords: Medicīna; Nenoticis aborts; Missed abortion; Misoprostols; Dzemdes dobuma abrāzija; Miscarriage