Cilvēkresursu vadīšana uzņēmumā SIA „PATA AB” - Gavarāns, Dainis (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā aplūkota cilvēkresursu vadīšanas nozīme mūsdienu organizāciju kvalitātes vadībā: apzināta cilvēkresursu vadības būtība, nozīme, cilvēkresursu nodrošināšanas process, metodes organizācijas vadības teoriju skatījumā, apskatītas mūsdienu cilvēkresursu vadības tendences, veikta teorētisko atziņu praktiska iedzīvināšana un cilvēkresursu vadības analīze uzņēmumā SIA " PATA AB" . Darba 1. nodaļa aplūkotas cilvēkresursu vadības teorijas, apskatīts, kā organizāciju cilvēkresursu vadības teorijas attīstība ietekmējusi prasības darbaspēkam, apzināts cilvēkresursu vadības teorijas skatījums uz personāla novērtēšanas nozīmi uzņēmējdarbībā, apskatīti personāla novērtēšanas veidi, metodes, izvērtēta to efektivitāte. Otrajā un trešajā daļā tika raksturota uzņēmuma SIA " PATA AB" vispārējā darbība, kas nosaka personāla piemērotības un darba izpildes novērtēšanas kritērijus. Apskatīti cilvēkresursu vadības sistēmas pamatprincipi uzņēmumā, cilvēkresursu sastāva raksturojums un analīze un ar personāla novērtēšanu saistītie aspekti. Darbā izvērtētas uzņēmumā pielietojamās novērtēšanas metodes, veikts izvēlēto metožu efektivitātes pētījums, kas dod iespēju salīdzināt teoriju atziņas ar praktisko metožu pielietojuma efektivitāti. Salīdzinājums ļauj secināt, ka konkrētajā uzņēmumā tiek izmantotas vairākas cilvēkresursu metodes, to pielietojums ļauj efektīvāk izvēlēties darbiniekus, vērtēt viņu ieguldījumu uzņēmuma mērķu sasniegšanā, efektīvi plānot personāla attīstību, līdz ar to sekmīgi vadīt personālu, tāpēc ir pamatots uzskats, ka organizācijās cilvēku resursi ir nozīmīgākais kvalitātes nodrošināšanas komponents.

This work is aimed to reassure the importance of quality management system in a contemporary business organization. In this context there are identified and assessed objectives and necessity of the process for staff appraisal process according to the different theories applied to current business organization management process. The current theoretical research is used to evolve a practical model for human resource management policy in “PATA AB”, a Latvian private limited company. A material of the theoretical research is composed into three chapters. A comparative analysis illustrates the way how evolutions of organizational management theories have changed requirements for efficient workforce. Assessment of the necessity and importance of personnel appraisal process is based on the analyses of contemporary human resources management theories. Methods and ways of the appraisal process aimed to achieve the targeted efficiency are considered to be essential to success by the author and are analysed multilaterally. “PATA AB” business model is used potentially in the practise to apply the results of theoretical studies and innovations proposed by the author. For these purposes comprehensive business model of the company is studied, especially targeting the current quality management system, human resources policy, and staff appraisal aspects. Comparing currently used methods with latest theoretical background is considered to be of vital importance to draw practically applicable and useful conclusions for necessary actions in these areas in the future. The author provides a strong supportive material to prove that flexible, combined and sustainable staff appraisal methods are necessary to select and exploit every individual to achieve company’s overall goals. Therefore it is essentially to use specific personnel development programmes to secure overall performance according to quality management system standards. Those engaged in the human resources management process will find out that the author has provided new verification – there is no reason to contest a conclusion that organizational human resources are crucial to the company’s success assuring performance’s high quality standards.
Human Resources Management Company SIA „PATA AB”
Keywords: Vadībzinātne