Obligāciju emisija kā uzņēmumā ārējā finansējuma piesaistes veids - Rozenberga, Annija (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba temats ir “Obligāciju emisija kā uzņēmuma ārējā finansējuma piesaistes veids”. Temata aktualitāti autore pamato ar Latvijas reģistrēto uzņēmumu zemo aktivitāti biržā – retais uzņēmums no 203 tūkst. Latvijā reģistrētajiem izvēlas piesaistīt papildus kapitālu uzņēmuma attīstībai ar obligāciju emisiju. Darba mērķis ir izpētīt obligācijas emisijas procesu Latvijā, izanalizējot SIA “JS Products” perspektīvas piesaistīt ārējo finansējumu obligāciju veidā, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus emisijas procesa pilnveidošanai. Darbs sastāv no 3 nodaļām. Pirmajā nodaļā ir apskatīti ārējā finansējuma teorētiskie aspekti, kur sīkāk apskatīti ārējā finansējuma veidi, to raksturojums un īpatnības. Otrajā nodaļā ir analizēts akciju un obligāciju emisijas process un vērtspapīru tirgus Latvijā. Savukārt, trešajā nodaļā ir izvērtēts uzņēmuma SIA “JS Products” bilances posteņu un peļņas vai zaudējuma aprēķina izmaiņas periodā no 2015. līdz 2017. gadam (ieskaitot). No uzņēmuma pārskata datiem veikts aprites, likviditātes un rentabilitātes rādītāju aprēķinus – izvērtēta rādītāju ietekme uz obligāciju emisijas procesu un investoru pievilcīgumu. Salīdzinātas uzņēmuma izmaksas investīciju kredīta piesaistes gadījumā un obligāciju emisijas gadījumā. Darba apjoms ir 64 lapas, darbs satur 10 tabulas un 13 attēlus. Darba tapšanas procesā izmantoti LR normatīvie akti, MK noteikumi, mācību materiāli, tīmekļa vietnes, SIA “JS Products” gada pārskatus un uzņēmuma slēgtos līgumus.

Subject of this assignment is “Bond issue as a way to attract external finance”. The relevance of this subject is based on the low activity of the Latvian companies that are listed in the Stock Exchange – out of 203 000 companies only few chooses to attract additional capital for company’s growth via issuing bonds. Aim of this assignment is to explore and learn about bond issue process in Latvia, by analyzing perspectives of SIA “JS Products” attracting external finance via bond issue, make conclusions and give suggestions for bond issue process improvements. This assignment has three parts. The first part contains external finance theoretical aspects, where in more detail can be found types of external finance, their description and specifics. Second part contains analysis of share and bond issue process and security market in Latvia. And the third part contains assessment of changes in Statement of Financial Position and Income Statement for “JS Products” for the period from 2015 – 2017 (inclusive). Using this data Company’s movements, liquidity and profitability are calculated – assessed effect of these results on bond issue process and its attractiveness to investors. Company’s costs are compared between investment credit and issue of bonds. Assignment volume is 64 pages, assignment contains 10 tables and 13 pictures. Used LR legislation and regulatory act, MK rules, study materials, websites, SIA “JS Products” annual accounts and contracts.
Bond issue as a way to attract external finance
Keywords: Ekonomika; Ārējais finansējums; Obligāciju emisija; Vērtspapīru tirgus Latvijā; Finanšu rādītāju analīze; Investīciju kredīta izmaksas