Autonomijas saistība ar psiholoģisko labklājību un vientulību senioriem - Rudus, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Palielinoties senioru skaitam pasaulē, ar vien aktuālāka kļūst vecāka gadagājuma cilvēku mentālās un fiziskās veselības uzturēšana un vecināšana. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot saistību starp autonomiju, psiholoģisko labklājību un vientulību senioriem. Izlasi veido 71 respondents - 56 sievietes un 14 vīrieši vecumā no 65 līdz 90 gadiem (M = 73,48, SD = 5,81). Ir izmantotas: Psiholoģiskās labklājības skala (Scale of Psychological Well- Being, Ryff, 1989), Vientulības skala (The revised UCLA Loneliness Scale. Russell, Peplau, Cutrona, (Version 3), 1996), Uztvertā autonomija vecumdienās skala (Perceived Autonomy in Old Age scale (PAA), Schwarzer, 2008). Pētījumā secināts, ka pastāv statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp autonomiju un psiholoģisko labklājību, statistiski nozīmīga negatīva saistība starp vientulību un autonomiju, un statistiski nozīmīga negatīva saistība starp vientulību un psiholoģisko labklājību. Kā arī rezultāti liecina, ka pastāv statistiski nozīmīga atšķirība vientulības un psiholoģiskajā labklājības vidējos rādītājos starp tiem senioriem, kas dzīvo vieni paši un tiem, kas dzīvo kopā ar kādu ikdienā. Tiem senioriem, kuri dzīvo vieni paši ir augstāka vientulība un zemāka psiholoģiskā labklājība, nekā tiem, kuri dzīvo kopā ar kādu. Papildus, tika atklāts, ka zemāka vientulība, augstāka autonomija un jaunāks vecums statistiski nozīmīgi prognozē senioru kopējo psiholoģisko labklājību.

As the number of seniors increases worldwide, maintaining and promoting the mental and physical health of older adults becomes increasingly relevant. The aim of this bachelor's thesis was to explore the relationships between autonomy, psychological well-being, and loneliness among elderly. The sample consisted of 71 respondents - 56 women and 14 men aged 65 to 90 years (M = 73,48, SD = 5,81). The following scales were used: Scale of Psychological Well-Being (Ryff, 1989), The Revised UCLA Loneliness Scale (Version 3) (Russell, Peplau, Cutrona, 1996), Perceived Autonomy in Old Age Scale (PAA) (Schwarzer, 2008). The study found a statistically significant positive relationship between autonomy and psychological well-being, a statistically significant negative relationship between loneliness and autonomy, and a statistically significant negative relationship between loneliness and psychological well-being. Additionally, the results showed a statistically significant difference in the average scores of loneliness and psychological well-being between older adults who live alone and those who live with someone on a daily basis. Older adults who live alone have higher levels of loneliness and lower levels of psychological well-being compared to those who live with someone. Furthermore, the study revealed that lower loneliness, higher autonomy, and younger age statistically significantly predict older adults' overall psychological well-being.
The Relationship Between Autonomy, Psychological Well-Being and Loneliness Among Elderly
Keywords: Psiholoģija; autonomija; vientulība; psiholoģiskā labklājība; seniori