Sterliņu mārciņas kursa izmaiņu, saistība ar Brexit procesu attīstību, ietekme uz apvienotas karalistes eksporta un importa vērtību - Kačurina, Dana (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbs ir veltīts sterliņu mārciņas valūtas kursa izmaiņu, ko izraisīja Brexit procesi, ietekmi pētīšanai uz Apvienotās Karalistes ārējo tirdzniecību. Īpaša uzmanība tiek piešķirta jau esošo pētījumu analīzei par valūtas kursa ietekmi uz valsts ārējo tirdzniecību, tai skaitā tiek aplūkoti gan klasiskā pieeja šai teorijai, gan arī šī virziena mūsdienīgie pētījumi. Darbā, ar lineārās regresijas palīdzību, ir veikta reālā efektīvā mārciņas kursa ietekmes detalizētā analīze uz valsts eksporta un importa vērtību īstermiņa un ilgtermiņa periodā. Regresijas rezultāti parādīja, ka reālajam efektīvajam valūtas kursam ir diezgan ievērojama ietekme uz valsts eksportu un importu, tomēr autore nonāca pie secinājuma, ka Apvienotās Karalistes valūtas kursa izmaiņas tieši neietekmē valsts tirdzniecības plūsmas. Tātad, mārciņu valūtas kursa izmaiņas, to notikumu rezultātā, kuri ir saistīti ar valsts izstāšanos no ES sastāva, neizmaina ārējās tirdzniecības apjomus valstī.

The work is devoted to the study of the impact of changes in the exchange rate of the pound sterling, caused by the processes associated with Brexit, on the foreign trade in the UK. Special attention is paid to the analysis of already existing studies on the impact of the exchange rate on the country's foreign trade, including examining both the classical approach to this theory and modern research in this direction. The work, using linear regression, provides a detailed analysis of the effect of the real effective exchange rate of the pound on the value of exports and imports of country in the short and long term. The regression results showed that the real effective exchange rate has a large impact on the country's exports and imports, however, the author concludes that changes in the UK exchange rate do not have a clear effect on the country's trade flows. Consequently, changes in the exchange rate of the pound, as a result of events related to the country's exit from the EU, will not change the volume of foreign trade in the country.
The impact of changes in the exchange rate of the pound sterling associated with the development of Brexit processes on the value of exports and imports of the UK
Keywords: Ekonomika; valūtas kurss; efektīvs valūtas kurss; eksports; imports; Brexit