Saistību dzēšanas procedūra u tās lietošanas tiesiskais regulējums teorijā un praksē. - Krūmiņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba „Saistību dzēšanas procedūra un tās izbeigšanas problemātika teorijā un tiesu praksē” mērķis ir analizēt Senāta atziņas fiziskās personas maksātnespējas jomā un kā šīs atziņas tiek īstenotas tiesu praksē, proti, kā tiesa vērtē parādnieka paredzamo ienākumu atbilstību parādnieka objektīvajām iespējām, kādi pierādījumi parādniekam ir jāiesniedz pēc saistību dzēšanas plāna izpildes un tiesas kompetenci saistību dzēšanas procedūras izbeigšanas stadijā. Darba rezultātā tiek secināts, ka parādnieki, pildot saistību dzēšanas plānu, neizprot no kādiem ienākumiem jānovirza viena trešdaļa kreditoru prasījumu apmierināšanai, aprobežojoties, tikai ar ienākumiem, kas gūti no algota darba. Tāpat secināts, ka objektīvā saistību dzēšanas izpildes pārbaude pilnībā tiek nodota tiesas kompetencē. Ņemot vērā fiziskās personas maksātnespējas mērķu konfrontējošo raksturu, pozitīvi ir vērtējami plānotie grozījumi Maksātnespējas likumā, paredzot, ka saistību dzēšanas plāna izpildi varēs pagarināt, konstatējot nebūtisku parādnieka pārkāpumu, kā arī saistību dzēšanu varēs atcelt, ja parādnieka finansiālā situācija uzlabojas.

The aim of the Master's Thesis „Procedure for Settlement of Obligations and Problems of Its Termination in Theory and Court Practice” is to analyze the Senate findings in the field of natural person insolvency and how these findings are implemented in court practice, specifically, how court evaluates the conformity of the expected income of the debtor with the objective capabilities of the debtor, what proves must be submitted after the execution of the cancellation plan and the jurisdiction of the court at the stage of termination of the cancellation procedure. As a result of the work, it is concluded that the debtors do not understand from what kind of income must be diverted one third of the income to satisfy the claims of creditors, limiting it only to the income from paid work. It is also concluded that the objective review of the fulfillment of the redemption of obligations is fully transferred to the jurisdiction of the court. Taking into account the confrontational nature of the insolvency objectives of a natural person, the planned amendments to the Insolvency Law are to be positively assessed, providing that the settlement plan may be extended in the event of a minor breach of the debtor, and that settlement of obligations can be canceled if the debtor's financial situation improves.
Procedure for Settlement of Obligations and Problems of Its Termination in Theory and Court Practice.
Keywords: Juridiskā zinātne; maksātnespēja; kreditoru prasījumu apmierināšana; parādnieks; saistību dzēšanas procedūra; atbrīvošana no saistībām