Bērniem draudzīgas plānošanas principu ieviešana Latvijas mazpilsētās: Brocēnu un Skrundas piemēri - Stikāne, Liene (Latvijas Universitāte, 2016)
Bērniem draudzīgas plānošanas principu ieviešana un bērnu līdzdalība plānošanas procesos mūsdienās kļūst arvien izplatītāka. Tomēr Latvijā tam joprojām trūkst mērķtiecīgas stratēģijas, resursu un zināšanu. Neskatoties uz valdošu uzskatu, ka mazpilsētas nodrošina labvēlīgāku dzīves vidi bērniem, jauni cilvēki un ģimenes arvien biežāk izvēlas pārcelties uz dzīvi lielākās pilsētās. Mazpilsētu telpiskā un sociālā uzbūve atšķiras no lielām pilsētām, tāpēc arī bērnu intereses un vajadzības ir atšķirīgas. Maģistra darba mērķis ir novērtēt bērniem draudzīgas plānošanas iespējas Latvijā un izstrādāt rekomendācijas bērnu iesaistei plānošanā. Maģistra darba izstrādes laikā izstrādāta metodika bērnu iesaistīšanai plānošanā un tā aprobēta Skrundā un Brocēnos. Rezultātā izstrādātas rekomendācijas bērniem draudzīgas plānošanas ieviešanā Latvijā.

Implementing child-friendly planning and children participation is spreading, however strategies, resources and knowledge is missing to introduce it successfully. Although towns are considered to have more to offer, young people and families are choosing to leave them to bigger settlements. Spatial and social structure of towns is different from the one of the cities. For that reason needs and interests of town kids are different. Aim of this master thesis is to evaluate possibilities to implement child-friendly planning in Latvia and elaborate recommendations to involve children in planning processes. In the course of Master thesis elaboration methodological approach was developed, it was implemented with children in Skrunda and Brocēni towns. In the end recommendations to introduce child friendly planning in Latvia were elaborated.
Introduction of Child friendly planning principles in Latvian towns: cases of Brocēni and Skrunda
Keywords: Arhitektūra; bērniem draudzīga plānošana; bērnu līdzdalība plānošanā; iekļaujoša plānošana; mazpilsētu plānošana; bērniem draudzīgas pilsētas