Darbinieku adaptācijas procesa nodrošināšana pašvaldības iestādē “X”. - Dimpere, Dzintra (Latvijas Universitāte, 2018)
Kvalifikācijas darba ,,Darbinieku adaptācijas procesa nodrošināšana pašvaldības iestādē ,,X” autore ir Dzintra Dimpere. Kvalifikācijas darba mērķis ir pētīt adaptācijas procesa nodrošināšanu un izstrādāt priekšlikumus adaptācijas procesa pilnveidei pašvaldības iestādē ,,X” un rast atbildi uz pētījuma jautājumiem: •Vai pirmajā darba dienā darbinieks ir iepazīstināts ar kolēģiem un tiešo vadītāju? •Kādā veidā jaunie darbinieki saņem detalizētu izklāstu par darba specifiku? •Vai noritējis apmācības process ar vadītāja iesaisti darba vietā? Kvalifikācijas darba mērķu sasniegšanai tika veikta zinātniskās literatūra analīze par personāla vadību, jauno darbinieku adaptāciju un komunikāciju uzņēmumā. Veicot pašvaldības iestādes ,,X” darbinieku aptauju un intervējot pašvaldības izpilddirektori un iestādes ,,X” vadītāju, tika konstatēts, ka adaptācijas programma iestādē ,,X” ir nepieciešama. Jo adaptācijas programmas mērķis un būtība ir palīdzēt jaunajam darbiniekam un iestādei padarīt darbinieka iestrādes periodu īsāku un pozitīvāku. Adaptācijas process ir komplekss pasākumu kopums, kurš prasa rūpīgu izstrādi un plānošanu. Iestādē ,,X” veiktās darbinieku aptaujas apkopotie rezultāti apstiprina, ka veiktie uzlabojumi adaptācijas procesā nodrošina darbinieku adaptācijas procesa pozitīvus rezultātus. Atslēgas vārdi darbā: Adaptācijas process, adaptācija, integrācija, individualizācija. Kvalifikācijas darba apjoms ir 46 lpp. un tajā ietilpst 3 tabulas, 6 attēli, 10 literatūras un avotu saraksta vienības, 9 priekšlikumi un 3 pielikumi. Kvalifikācijas darba ,,Darbinieku adaptācijas procesa nodrošināšana pašvaldības iestādē ,,X” autore ir Dzintra Dimpere. Kvalifikācijas darba mērķis ir pētīt adaptācijas procesa nodrošināšanu un izstrādāt priekšlikumus adaptācijas procesa pilnveidei pašvaldības iestādē ,,X” un rast atbildi uz pētījuma jautājumiem: •Vai pirmajā darba dienā darbinieks ir iepazīstināts ar kolēģiem un tiešo vadītāju? •Kādā veidā jaunie darbinieki saņem detalizētu izklāstu par darba specifiku? •Vai noritējis apmācības process ar vadītāja iesaisti darba vietā? Kvalifikācijas darba mērķu sasniegšanai tika veikta zinātniskās literatūra analīze par personāla vadību, jauno darbinieku adaptāciju un komunikāciju uzņēmumā. Veicot pašvaldības iestādes ,,X” darbinieku aptauju un intervējot pašvaldības izpilddirektori un iestādes ,,X” vadītāju, tika konstatēts, ka adaptācijas programma iestādē ,,X” ir nepieciešama. Jo adaptācijas programmas mērķis un būtība ir palīdzēt jaunajam darbiniekam un iestādei padarīt darbinieka iestrādes periodu īsāku un pozitīvāku. Adaptācijas process ir komplekss pasākumu kopums, kurš prasa rūpīgu izstrādi un plānošanu. Iestādē ,,X” veiktās darbinieku aptaujas apkopotie rezultāti apstiprina, ka veiktie uzlabojumi adaptācijas procesā nodrošina darbinieku adaptācijas procesa pozitīvus rezultātus. Atslēgas vārdi darbā: Adaptācijas process, adaptācija, integrācija, individualizācija. Kvalifikācijas darba ap

The author of the qualification paper “Provision of the employee adaptation at the municipal institution X” is Dzintra Dimpere. The purpose of the qualification paper is to study the implementation of the adaptation process and to develop proposals for the adaptation process improvement within the municipal institution X and to find the answer to the research question whether the employee adaptation process gives a positive result on the following conditions: •If the employee is introduced to colleagues and the direct manager on the first working day? •If a detailed description of the job specifics is provided? •If there is a training process with the involvement of the manager in the workplace? In order to achieve the goals of the qualification paper, the analysis of scientific literature was carried out regarding the personnel management, adaptation of new employees and communication within the company. When conducting a staff survey at the municipal institution X and an interview with the executive director of the municipality it was concluded that there is a necessity for an adaptation program in the institution X, as the purpose and the essence of the adaptation program is to help the new employee and the institution to make the period of integration of the employee in the work process shorter and more positive. The adaptation process is a complex set of measures that requires careful elaboration and planning. The results of the staff surveys carried out in the municipal institution X confirm that the improvements introduced to the adaptation process ensure positive results of the employee adaptation process. Keywords within the qualification paper: adaptation process, adaptation, integration, individualisation. The qualification paper is written on 46 pages and it comprises 3 tables, 6 figures, 10 units of literature and source list, 9 proposals and 3 annexes.
Provision of employees adaptation process at the municipal institution “X”.
Keywords: Sabiedrības vadība; Adaptācijas process; Adaptācija; Individualizācija; Integrācija