Pusaudžu savstarpējās attiecības ar vecākiem un vienaudžiem - Žukova, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Šī bakalaura darba pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp pusaudžu novērtējumu par savām savstarpējām attiecībām ar vecākiem un vienaudžiem. Pētījumā piedalījās pusaudži vecumā no 13-15 gadiem (n=60), no kuriem 30 zēni un 30 meitenes. Pētījumā tika izmantota „Vecāku un vienaudžu piesaistes aptauja” (The Inventory of Parent and Peer Attachment; IPPA, Armsden & Greenberg, 1987), kas sastāv no trim sadaļām, kas pēta pusaudžu piesaisti ar māti, tēvu un vienaudžiem. Pētījuma rezultāti uzrāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas korelācijas starp vairākām apakšskalām pusaudža attiecībās ar māti un vienaudžiem. Daļēji apstiprinās hipotēze par to, ka pusaudzis, vērtējot savas attiecības ar vecākiem pozitīvi, vērtēs arī attiecības ar vienaudžiem pozitīvi. Atbildot uz pētījuma jautājumu- kādas ir savstarpējās saistības starp pusaudžu vērtējumiem par attiecībām ar māti, tēvu un vienaudžiem - var teikt, ka, pētījumā parādījās pozitīva saistība starp savstarpējā uzticēšanās ar māti un savstarpējā uzticēšanās ar vienaudžiem apakšskalām, komunikācija ar māti un savstarpējā uzticēšanās ar vienaudžiem apakšskalām, komunikācija ar māti un komunikācija ar vienaudžiem apakšskalām, kā arī komunikācija ar māti un pusaudžu emocionālā atsvešināšanās ar vienaudžiem apakšskalām. Statistiski nozīmīga sakarība ir novērojama savstarpējā uzticēšanās ar māti un emocionālās atsvešināšanās no vienaudžiem apakšskalās. Atbildot uz pētījuma jautājumu- vai ir dzimumatšķirības pusaudžu novērtējumos par savām attiecībām ar māti, tēvu un vienaudžiem - var teikt, ka statistiski nozīmīgas dzimumatšķirības neparādās. Pēc literatūras analīzes un pētījumā iegūtiem rezultātiem, var secināt, ka iegūtie rezultāti ir līdzīgi ar citos pētījumos iegūtiem datiem. Atslēgas vārdi: pusaudzis, vecāki, vienaudži, savstarpējās attiecības, piesaiste, riska faktori

The aim of the bachelor was to ascertain to state adolescence relationships with parents and peers. The study involved adolescents aged 13-15 years (n = 60), of which 30 boys and 30 girls. The research was used “Parental and peer attachment survey” (The Inventory of Parent and Peer Attachment; IPPA, Armsden & Greenberg, 1987), which consists of three titles, the study of adolescents attachment with the mother, father and peers. The study results show that there was statistically significant correlation between adolescent relationships with parents and peers. The hypothesis partly confirmed that the adolescent in terms of its positive relationship with parents, will be assessed as positive relationships with peers. In response to the survey question-what are the interrelations between adolescents' ratings about relationships with their mother, father and peer, it can be said that the study appeared in the relationship between adolescent mutual trust with the mother and mutual trust with peers subscales, adolescent communication with mother and mutual trust with peers, adolescent communication with mother and communication with peers, as well as communication with the mother and emotional alienation by peers subscales. In response to the survey question – what are the gender differences of mother, father and peers indicators. After the findings of the research and analyzed literature, it can be concluded that the results are partly similar with data from other studies. Key words: adult, parents, mates of the same age, relationships, attachment, factors of risk
Adolescent relationships with parents and peers
Keywords: Psiholoģija