Ģeoloģiskās izpētes un derīgo izrakteņu krājumu aprēķinu metodika Grobiņas novada „Sausnās” - Vaivods, Māris (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs veltīts pētījumiem par kvartāra nogulumu veidošanos, derīgo izrakteņu iegulu izpēti un derīgo izrakteņu krājumu aprēķina metožu izvērtējumu. Par piemēru ir izvēlēta perspektīva smilts un smilts- grants atradne ‘’Sausnas’’ Grobiņas novada Grobiņas pagastā. Pētījumu teritorija atrodas Piejūras zemienes Bārtavas līdzenumā. Teritorijā derīgo izrakteņu slāni veido augšējā pleistocēna Latvijas svītas Baltijas ledus ezera nogulumi- smilts, grants, oļi un aleirīts. No krājumu aprēķinu metodēm ir izvēlētas divas- GRID jeb režģa modelēšanas un vidējā aritmētiskā krājumu aprēķinu metode. Lai sasniegtu mērķi- novērtētu atradnes apjomus atbilstoši A kategorijai, ir izurbti 10 urbumi, ievākti 26 smilts, smilts- grants paraugi, sagatavoti 7 ģeoloģiskie griezumi; uz topogrāfiskā materiāla pamata sagatavots faktu materiāla plāns mērogā 1: 1000. Iegūtie un bakalaura darbā aprakstītie rezultāti atspoguļoti 5 nodaļās, kurās iekļauti 11 attēli un 18 tabulas. Pētījuma noslēgumā ir pievienoti 6 pielikumi, kuros ir iekļauti urbumu apraksti, urbumu koordinātas, aprēķinu izdrukas, ģeoloģiskie griezumi un granulometriskās analīzes rezultāti. Key words: smilts; smilts- grants; krājumi; kvartāra nogulumi.

The bachelor paper describes the forming of quaternary deposits, geological research and calculation methods of mineral deposit resources. The sand and sand-gravel deposits “Sausnas” located in Grobiņa region Grobiņa parish have been chosen as the example. Investigation territory is located in Piejūras lowland, Bārtavas low land. In this territory the Baltic Ice Lake deposits of the Late Pleistocene Latvia series are widespread and create the mineral deposits – sand, gravel, shingles and aleirite. Two calculation methods have been chosen: arithmetical mean and GRID. To achieve the goal – to evaluate the volume of quarry according to category A – 10 boreholes have been drilled, 26 sand and sand-gravel samples have been collected, 7 geological cross sections have been prepared, the plan of data material has been prepared on a topographical basis in a scale of 1:1000. The results analyzed in the bachelor paper are displayed in 5 chapters supplemented with 11 pictures and 18 tables. In the closing part of the paper 6 appendixes are attached. These appendixes include descriptions of boreholes and probing, the coordinates of boreholes, geological cross sections, calculation printots and results of grain size distribution analysis. . Key words: sand; sand- gravel; reserves; quaternary sediments.
Methods of geological exploration and evaluation of reserves in „Sausnas” deposit, Grobiņa district
Keywords: Ģeoloģija