Starptautisko cilvēktiesību līgumu atrunas - Reiniņa, Linda (Latvijas Universitāte, 2017)
Starptautiskiem līgumiem bieži tiek izteiktas nepieļaujamas atrunas, tomēr īpaša uzmanība tiek vērsta uz nepieļaujamu atrunu negatīvajām sekām starptautiskiem cilvēktiesību līgumiem. Ir izvirzīts apgalvojums, ka problēmu iemesls ir Vīnes konvencijas par starptautisko līgumu tiesībām regulējums, un tas nav piemērots cilvēktiesību līgumiem. Darba mērķis ir izpētīt šī regulējuma piemērotību atrunu izdarīšanai cilvēktiesību līgumiem, tāpēc tiks analizētas problēmas saistībā ar atrunu izdarīšanu, pētīts cilvēktiesību līgumu raksturs un to atšķirība no citiem starptautiskiem līgumiem. Darba beigās ir secināts, ka Vīnes konvencijas par starptautisko līgumu tiesībām režīms ir piemērojams cilvēktiesību līgumiem kā vispārīgu vadlīniju regulējums, tomēr cilvēktiesību līgumu īpašais raksturs prasa papildu uzraudzību, izvērtējot atrunu pieļaujamību.

International treaties frequently contain impermissible reservations, however, special attention is given to negative consequences of impermissible reservations to international human rights treaties. An opinion has been expressed that cause of problems is regulations provided in the Vienna Convention on the Law of Treaties and that this convention does not fit human rights treaties. The purpose of this bachelor thesis is to study whether this regulation is appropriate for human rights treaties, therefore, the author will analyse character of human rights treaties and their difference from other international treaties. By the end of this paper the author has concluded that regime of Vienna Convention on the Law of Treaties is only applicable to human rights treaties as general guidelines, however, special nature of human rights treaties require additional attention to determine permissibility of reservations.
Reservations to human rights treaties
Keywords: Juridiskā zinātne; atruna; cilvēktiesību līgums; starptautisks līgums; Vīnes konvencija