Āra vides izmantota pašvadītas mācīšanās prasmes attīstībai pirmsskolas 2.posmā - Rieksta, Ilze (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba tēma - “Āra vides izmantota pašvadītas mācīšanās prasmes attīstībai pirmsskolas 2. posmā” darba autore Ilze Rieksta Kvalifikācijas darba mērķis - atlasīt un pārbaudīt metodes pašvadītas mācīšanās prasmes attīstībai āra vidē pirmsskolas pedagoģiskā procesā vidējā pirmsskolas vecuma bērniem. Kvalifikācijas darba teorētiskajā daļā darba autore Ilze Rieksta analizēja zinātnisko literatūru un dokumentus par pašvadītu mācīšanos, zinātnisko un metodisko literatūru par āra vides izmantošanu nodarbībās. Praktiskajā daļā tiek veikta novērošana, lai izvērtētu bērnu sākotnējo pašvadības mācīšanās prasmes līmeni. Pēc tam, izstrādājot un īstenojot āra nodarbību plānus, tiek veikta salīdzināšana starp bērnu pašvadītas mācīšanās prasmes līmeni pirms un pēc nodarbībām. Analizējot āra nodarbības. Tiek analizētas āra nodarbības pēc izvirzītajiem kritērijiem un līmeņiem, kas saistīti ar nodarbībās izmantotām metodēm un paņēmieniem. Kvalifikācijas darbs sastāv no: 31 lpp., 2 tabulām, 6 attēliem, 15 izmantotām literatūras vienībām. Atslēgvārdi: pašvadīta mācīšanās, āra nodarbība, pirmsskola, novērošana.

Qualification work theme – “Outdoor environment used for the development of self-directed learning skills in the 2nd stage of preschool”, the author of the work is Ilze Rieksta. The purpose of the qualification work - to select and test methods for developing self-directed learning skills in the outdoor environment within the preschool pedagogical process for children of middle preschool age. In the theoretical part of the qualification work, the author, Ilze Rieksta, analyzed scientific literature and documents on self-directed learning, as well as scientific and methodical literature on lessons involving the use of the outdoor environment. In the practical part, observation is conducted to evaluate the children's initial level of self-directed learning skills. Subsequently, during the development and implementation of outdoor lesson plans, a comparison is made between the children's self-directed learning skills before and after the lessons. Analyzing outdoor lessons. The outdoor lessons are then analyzed based on predetermined criteria and levels related to the methods and techniques used. The qualification work consists of: 31 pages, 2 tables, 6 images, 15 used literature units. Keywords: self-directed learning, outdoor lesson, preschool, observation.
Outdoor environment used for the development of self-directed learning skills in the 2nd stage of preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; pašvadīta mācīšanās; āra nodarbība; pirmsskola; novērošana