Dolomīta veidošanās apstākļi perma kaļķakmeņos Kūmu atradnē - Šijānova, Diāna (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbā analizēta dolomīta struktūra un izplatība perma kaļķakmeņos Kūmu atradnē, kā arī dolomīta iespējamie veidošanās apstākļi. Pētījumi pamatojas uz lauka darbiem Kūmu karjerā, dolomīta izplatības un struktūras analīzi makroparaugos, plānslīpējumu krāsošanu un aprakstu. Vienam paraugam veikta arī elektronu mikrozondes analīze un rentgendifraktometriskā analīze. Pētījumā secināts, ka dolomitizācija ir skārusi jau litificētu kaļķakmeni. Domājams, ka šo procesu izsauca vēlāka perma Prieglius laikposma evaporītu baseina ūdeņi. Noskaidrots, ka Kūmu ridas kaļķakmeņos vismaz atsevišķos gadījumos ir sastopams minerāls kalcija dolomīts, kas ir uzskatāms par metastabilu starpproduktu dolomitizācijas procesā.

Texture and distribution of dolomite in the Permian limestones in the Kūmas deposit, as well as possible conditions of dolomite formation were studied. Research is based on field work in the Kūmas quarry, analysis of dolomite texture and distribution in macrosamples, dyeing and description of thin-sections. Electron microprobe and X-Ray diffraction analysis of one sample was performed. Conclusion is made that the limestone before dolomitization was already lithified. Supposedly, process was influenced by waters of the later Prieglius time during the Permian. Mineral calcium dolomite is present in limestones of the Kūmas Member at least in some cases. This mineral is considered to be a metastable intermediate product in the process of dolomitization.
Conditions of dolomite formation in the Permian limestone in the Kūmas deposit
Keywords: Ģeoloģija; Naujoji Akmenes svīta; karbonātieži; dolomitizācija; kalcija dolomīts