Latvijas ēnu ekonomikas modelēšana: nodokļu politikas aspektā - Brēķis, Edgars (Latvijas Universitāte, 2007)
Zinātniskā darba mērķis ir novērtēt, kā tiešo-netiešo nodokļu attiecības izmaiņas ietekmē ēnu ekonomikas apjomu Latvijā. Minētā mērķa sasniegšanai risināti šādi uzdevumi: • Izpētīti ēnu ekonomikas cēloņi un iespējamās sekas, izveidota ēnu ekonomikas tipoloģija. • Veikta iepriekšējo pētījumu analīze, lai izvēlētos piemērotāko metodi ēnu ekonomikas apjoma novērtēšanai. • Izveidots ekonometriskais modelis ēnu ekonomikas apjoma novērtēšanai. • Salīdzināti iegūtie rezultāti ar citu pētījumu rezultātiem. • Teorētiski izpētīti nodokļu politikas efekti uz ēnu ekonomikas apjomu. • Izveidots ekonometriskais modelis, lai novērtētu ēnu ekonomikas atkarību no tiešo-netiešo nodokļu attiecības izmaiņām. • Izpētīti iespējamie nodokļu politikas izmaiņu efekti uz ēnu ekonomikas apjomu Latvijā.

The objective of this academic research is to evaluate the impact of direct - indirect tax mix changes on the underground economy’s (UE) dimensions in Latvia. In order to achieve these objectives the following tasks are undertaken: • The UE causes and possible effects are studied, and the UE’s typology is formed. • Previous researches are analyzed for choosing the most suitable methods for estimating the amount of the UE. • An econometric model is formed for estimating the amount of the UE. • The results are compared with other researches’ results. • Theoretical tax policy effects on the size and amount of the UE are studied. • An econometric model is formed for estimating the UE addiction from direct - indirect tax mix changes. • The effects of possible tax policy changes with regard to the UE’s size and weight are studied in Latvia.
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ekonomika