Risinājumi plūdu risku mazināšanai Trīsciemā, Rīgā - Vainekīts, Austris (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba mērķis ir plūdu drošas attīstības iespējas nodrošināšana Trīsciema apkaimes teritorijā. Trīsciems ir viena no Rīgas astoņām applūstošajām teritorijām. Lai identificētu racionālākos plūdu riska mazināšanas risinājumus Trīsciema teritorijai, šī darba ietvaros ir sastrukturēti literatūrā visbiežāk minētie plūdu riska mazināšanas risinājumi, kuru piemērotība Trīsciemam izvērtēta, balstoties uz darba ietvaros definētiem kvalitatīva rakstura kritērijiem. Darbā ir identificēts viens pretplūdu risinājums, kurš uzskatāms par alternatīvu Rīgas pilsētas plūdu riska pārvaldības plāna pretplūdu aizsargbūvju izvietojuma variantiem, bet jaunās apbūves pielāgošanai plūdiem Trīsciema teritorijā ir izmantojama apbūves veidošana uz uzbērumiem. Papildus darba ietvaros norādīts uz nepieciešamām izmaiņām LR normatīvajā regulējumā, kas šobrīd nemotivē rēķināties ar applūstošo zonu mainību klimata pārmaiņu ietekmē. Pētnieciskais plānošanas projekts satur rakstisko daļu uz 108 lapaspusēm, 54 attēlus, 10 tabulas un 14 pielikumus.

Main goal of this work is to provide safe development possibility in the territory of Trīsciems. Trīsciems is one of the eight flood risk territories in Riga. In order to identify the most rational flood risk mitigation measures for Trīsciems, the most often mentioned flood risk mitigation solutions have been structured in this work from different literature sources, and their suitability for use in Trīsciems have been evaluated, based on qualitative criteria, which have been defined in this work. One flood protection measure have been identified in this work, which can be considered as alternative for the flood protection arrangement variants from Rīga city’s flood risk management plan, but for adapting the newly planned buildings for the flood risk, building them on flood-proof elevation is applicable. Additionally advisable recension has been put to attention regarding normative acts of the Republic of Latvia, which in their current situation doesn’t motivate to consider flooding area changes in time resulting from climate change. Planning research project contains written part on 108 pages, 54 pictures, 10 tables and 14 annexes.
Flood risk mitigation solutions for Trīsciems in Riga
Keywords: Arhitektūra; attīstība applūstošajās teritorijās; pretplūdu risinājumi; plūdu pielāgošanās; plūdu droša apbūve