Paralēlisma un laiksakritības problēma programmēšanas valodā Ruby - Černovs, Ņikita (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba "Paralēlisma un laiksakritības problēma programmēšanas valodā Ruby" mērķis ir apskatīt programmēšanas valodas Ruby laiksakritības un paralēlisma iespējas, paskaidrot, kāpēc tas ir svarīgas, salīdzināt valodā Ruby pielietoto laiksakritības modeli ar citu valodu pielietotiem modeļiem, ka arī apskatīt, kā tas ietekmē tīmekļa lietojumprogrammu būvi ar izstrādes ietvaru Ruby on Rails. Darba rezultātā tiek definētas Ruby problēmas laiksakritībā un paralēlismā, aprakstīti eksistējošie papildinājumi, risinājumi un alternatīvas Ruby realizācijas, ka arī izveidoti un publicēti divi paplašinājumi, kuri ir spējīgi uzlabot valodas Ruby laiksakritības un paralēlisma iespējas.

The purpose of thesis "Problem of parallelism and concurrency in Ruby programming language" is to review the possibilities of concurrency and parallelism in Ruby programming language, to define why they are important, to compare the concurrency model used in Ruby with the concurrency models used in other languages and see how it affects web application development using Ruby on Rails. As the result the problems of concurrency and parallelism in Ruby are defined, existing solutions and alternative Ruby implementations are reviewed, and two Ruby concurrency and parallelism extensions are published.
Problem of parallelism and concurrency in Ruby programming language
Keywords: Datorzinātne