Celtniecības uzņēmumu pielāgošanās ekonomikas lejupslīdes laikā: Stratēģijas un izaicinājumi - Palmsalu, Rainers (Latvijas Universitāte, 2025)
Annotācija: Šajā darbā tiek pētīts un analizēts, kā būvniecības uzņēmumi pielāgojas nestabiliem un svārstīgiem ekonomikas apstākļiem, kādas stratēģijas tie izmanto, lai pārvarētu un pielāgotos jaunajai ekonomikas videi, īpaši koncentrējoties uz uzņēmumiem Latvijā. Pētījuma mērķis ir izanalizēt galvenās būvniecības industrijas problēmas, ar kurām saskaras ekonomikas un tirgus svārstību laikā, kā arī stratēģijas, kas palīdz uzņēmumiem saglabāt konkurētspēju un ilgtspējību tirgū. Pētnieciskais darbs apvieno teorētiskos pētījumus ar praktisku izpēti, tostarp nozares datu analīzi un intervijas ar būvniecības nozares speciālistiem. Tajā sniegti praktiski ieteikumi noturības uzlabošanai, resursu izmantošanas optimizēšanai un uzņēmumu pielāgošanās strauji mainīgajiem ekonomiskajiem apstākļiem. Šī pētījuma rezultāti var būt noderīgi kā pašiem būvniecības uzņēmumiem tā arī politikas veidotājiem, kas strādā un veido stratēģijas, lai nodrošinātu nozares stabilitāti un ilgtermiņa attīstību ekonomiskās svārstību laikā.

: This work investigates and analyses how construction companies adapt to unstable and fluctuating economic conditions, what strategies they use to overcome and adapt to the new economic environment, with a special focus on companies in Latvia. The aim of the study is to analyse the main problems faced by the construction industry during economic and market fluctuations, as well as strategies that help companies maintain competitiveness and sustainability in the market. The research work combines theoretical research with practical research, including industry data analysis and interviews with construction industry specialists. It provides practical recommendations for improving resilience, optimizing resource use, and adapting companies to rapidly changing economic conditions. The results of this study can be useful both for construction companies themselves and for policymakers who work and create strategies to ensure the stability and long-term development of the industry during economic fluctuations.
Construction Business Adaptions During Economic Downturn: Strategies and Challenges
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Būvniecības nozare; Ekonomikas lejupslīde; Stratēģiskā pielāgošanās; Resursu vadība; Dinamiskās spējas