Dzimšanas pozīcijas saistība ar subjektīvo labklājību un kontroles lokusu 20-22 gadus veciem jauniešiem. - Vadone, Jana (Latvijas Universitāte, 2007)
Subjektīvā labklājība ir indivīda retrospektīvs skatījums uz savu dzīvi un tās novērtēšana. Kontroles lokuss ir indivīda paša skaidrojums par apkārt notiekošo, tātad, vai viņu liktenis tiek noteikts no veiksmes, laimes vai citu cilvēku rīcības vai arī paši jūtas par to atbildīgi. Bakalaura darbā tika izvirzīts mērķis noskaidrot, vai pastāv saistība starp dzimšanas pozīciju un subjektīvo labklājību un kontroles lokusu. Lai atbildētu uz pētījma juatājumu, tika izmantota „Bernes subjektīvās labklājības aptaujas (BSLA)” jauniešu forma, „Kontroles Lokusa aptauja” un pašizveidota aptaujas anketa. Petījuma piedalījās 100 respondenti vecumā no 20-22 gadiem, no tiem 25 respondenti vecākie bērni, 25 vidējie bērni, 25 jaunākie bērni un 25 vienīgie bērni ģimenē. Rezultāti norāda, ka nepastāv saistība starp dzimšanas pozīciju un subjektīvo labklājību. Rezultāti norāda, ka vidējiem bērniem raksturīga augstāka internalitāte kopumā, nekā jaunākajiem bērniem; vecākajiem bērniem raksturīga augstāka internalitāte personiskajā pieredzē, nekā jaunākajiem bērniem; vidējiem bērniem raksturīga augstāka internalitāte pret neveiksmēm, nekā vienīgajiem bērniem; vecākajiem bērniem raksturīga augstāka internalitāte pret neveiksmēm nekā vienīgajiem bērniem; vidējiem bērniem vairāk izteikta internalitāte ģimenes attiecībās, nekā vienīgajiem bērniem; vecākajiem bērniem vairāk izteikta internalitāte ģimenes attiecībās, nekā vienīgajiem bērniem ģimenē; vidējiem bērniem raksturīga izteiktāka internalitāte starppersonu attiecībās nekā vienīgajiem bērniem. Papildus izvirzītajam pētījuma jautājumam tika noskaidrots, ka bērniem, kuri nāk no ģimenēm ar četriem un vairāk bērniem, raksturīga izteiktāka internalitāte dzīves uztverē, internalitāte pret neveiksmēm, internalitāte ģimenes attiecībās un internalitāte starppersonu attiecībās, nekā vienīgajiem bērniem ģimenē. Atslēgas vārdi: subjektīvā labklājība, kontroles lokusss, dzimšanas pozīcija

Subjective well-being is an introspective view of an individual on his life and its evaluation. Internal and external locus of control dimensions demonstrate the extent to which individuals exercise control over their lives or the degree to which they feel their destinies are controlled by luck, fate or by powerful others. The aim of the research was to find out if there is a connection between birth order and subjective well-being and locus of control. To answer this question the „Berne Questionnaire of Subjective Well-Being (BSW/Y)” (1995, „Inquery of locus of control” and a inquery about ones demographic issues was used. The group of research consists of 100 respondents, including 25 oldest children, 25 middle born children, 25 youngest children and 25 only children. The results reveal that there is no connection of birth order and the subjective well-being. The results reveal that middle born children, more than youngest children, tend to have higher internal evaluation alltogether; oldest children tend to have higher internal evaluation of personal experience than youngest children; middle born children tend to have higher internal evaluation of failure, than only children; the oldest children tend to have higher internal evaluation of failure than only children; middle born children tend to have higher internal evaluation of family relationship than only children; the oldest children tend to have higher internal evaluation of family relationship than only children; middle born children tend to have higher internal evaluation of relationship than only children. The resaults also reveal that children from four or more children families tend to have higher internal evaluation of perception of life, of failure, family relationship and other relationship than only children. Key words: subjective well-being, locus of control, birth order
Relationship between Birth Position and Subjective Well-Being for 20-22 Year Old Young Adults.
Keywords: Psiholoģija