Dziedināšana un izlīgums totalitāras pagātnes pārvarēšanā - Lansdovne, Ineta (Latvijas Universitāte, 2019)
20. gadsimts ir atstājis dziļas brūces daudzās tautās, tai skaitā Latvijā. Darbā “Dziedināšana un izlīgums totalitāras pagātnes pārvarēšanā” tiek apskatīts viens no būtiskiem elementiem sociāla izlīguma veicināšanā un pagātnes traumu dziedināšanā – pieminēšana. Darbā tiek definēti pieminēšanas kā sociāla fenomena teoloģiskie aspekti, meklējot atbildes uz jautājumiem, ko, kāpēc un kā pieminēt. Izlīgums ir centrāls koncepts judeo-kristīgajā pasaules uzskatā. Darbā tiek apskatītas un analizētas publiskas pieminēšanas prakses kristīgās liturģijas ietvarā. Šim nolūkam tiek apskatītas starptautiski pazīstamas pieminēšanas prakses post-aparteīda Dienvidāfrikā un publiskas pieminēšanas prakses, kas ir aktuālas mūsdienu Latvijā.

The Twentieth Century has deeply wounded many nations, including Latvia. This paper, “Healing and reconciliation in overcoming a totalitarian past”, examines remembrance as an important element in the process of social reconciliation and healing of past trauma. By seeking an answer to the questions of what, why and how to remember, this paper defines the theological aspects of the social phenomenon of remembrance. Reconciliation is a central concept in the Judeo-Christian worldview. This paper focuses on practices of public remembrance which have the framework of Christian liturgy. For this purpose it examines internationally known remembrance practices in post-apartheid South Africa and relevant contemporary public acts of remembrance in Latvia.
Healing and reconciliation in overcoming a totalitarian past
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; pieminēšana; izlīgums; dziedināšana; Latvija; Dienvidāfrika