Sociālo pakalpojumu pieejamība cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem Rīgā - Spridzāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir “Sociālo pakalpojumu pieejamība cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem Rīgā”. Darba mērķis ir noskaidrot sociālo pakalpojumu klāstu un to pieejamību cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem Rīgas pašvaldībā. Darbā aplūkoti invaliditātes un cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem jēdzieni, analizēta salūtoģenēzes teorija un plūsmas teorija, kā arī sociālā darba metodes darbā ar mērķa grupu. Analīzes dati iegūti no 12 daļēji strukturētām intervijām ar nevalstiskā sektora organizāciju vadītājiem, sociālajiem darbiniekiem un klientiem. Sociālo pakalpojumu pieejamība cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem sekmē prasmju un iemaņu attīstīšanu, dod iespēju iekļauties sabiedrībā, kā arī ļauj dzīvot patstāvīgāku dzīvi. Biedrības, kas darbojas cilvēku ar garīgās attīstības traucējumu interešu aizstāvības jomā, nodrošina sabiedrībā balstītus pakalpojumus, bet to apjoms nav pietiekams.

The master’s thesis “Social service availability people with intellectual disabilities in Riga” is aimed to find out what social services are provided for the intelectually disabled and how accessible these services are in Riga. The author analyzes the terms “disability” and “people with intellectual disabilities” as well as the salutogenesis theory and the flow theory. Empirical data are gathered from 12 semi - structured interviews with the management of non-governmental social services providers, social workers and clients. The social services for the intellectually disabled foster the development of different skills and abilities, facilitate social inclusion as well as enable a more independent life. Associations that work to defend the interests of people with mental disabilities, provides society - based service, but amount is not sufficient.
Social service availability people with intellectual disabilities in Riga
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem; pieejamība; sociālie pakalpojumi; prasmes