Ar vilcienu kustību saistīto risku pārvaldība un preventīvie risinājumi. - Sergejeva, Aļona (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbā ir pētīta ar vilcienu kustību saistīto darba vides risku ietekme uz strādājošajiem kravas vilcienu konduktoriem. Darbs sastāv no 4 daļām. Literatūras analīzē izskatīta un analizēta pieejamā literatūra par ar vilcienu kustību saistīto risku pārvaldību, preventīvajiem pasākumiem, darba vides riskiem kravas vilcienu konduktoru darba vidē. Otrajā daļā aprakstītas pētījumā lietotās metodes. Trešajā daļā ir veikta darba vides risku novērtēšanas, nelaimes gadījumu un darbinieku aptaujas analīze. Ceturtajā daļā - izstrādāti preventīvie un aizsardzības pasākumi. Pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka kravas vilcienu konduktori pakļauti gan traumatisma, gan fizikālo, gan fizisko darba vides riska faktoru iedarbībai. Šie riska faktori būtiski ietekmē kravas vilcienu konduktoru darbspējas.

In the research the impact on work environment risks related to train movement on working freight train conductors has been studied. The work consists of 4 parts. The analysis of the literature examines and analyses the available literature sources on the management of risks related to train movement, preventive measures, work environment risks in the work environment of freight train conductors. The second part describes the methods used in the study. In the third part, the analysis of work environment risk assessment is performed as well as accidents and employee surveys are analysed. In the fourth part the preventive and protective measures are developed. The results of the research allow to conclude that freight train conductors are exposed to both trauma and physical work environment risk factors. These risk factors significantly affect the work capacity of freight train conductors.
Risk management and preventive measures related to train moving.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; vilcienu kustība; darba vide; risku analīze; traumatisms; darbspējas