Uz nestriktas loģikas balstīta metode uzņēmumu maksātnespējas prognozēšanai - Krumina, Marina (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbs aplūko uz nestriktas loģikas balstītu metodi uzņēmumu maksātnespējas prognozēšanai. Darbā tiek apskatīti gan nestiktas loģikas teorētiskie pamati, gan metodes pielietojums, balstoties uz datiem par 84 Latvijas uzņēmumiem. Metodes ietvaros tiek īstenots uz nestriktas loģikas balstīts vadības princips (FLC - Fuzzy logic control). Princips paredz prognozēšanas modeļa konstruēšanu, pamatojoties uz datiem par uzņēmumu finanšu koeficientiem. Rezultātā, tiek iegūts maksātnespējas riska skaitliskais novērtējums, kurš tiek salīdzināts ar faktisko uzņēmuma maksātnespējas statusu. Šādā veidā tiek noteikta modeļa prognozēšanas precizitāte. Atbilstoši šī darba rezultātiem, metodes precizitātes novērtējums sastāda 75%.

The thesis explores a fuzzy logic-based method for predicting corporate bankruptcy. The paper takes a look at both theoretical basics and application of the method, based on a sample of 84 Latvian companies. Within the framework of the method, the principle of fuzzy logic control (FLC) is implemented. The principle considers a bankruptcy prediction model which is based on the data about financial ratios of companies. As a result, a numerical assessment of the insolvency risk is obtained, which is compared to the actual insolvency status of a company. In this way, prediction accuracy of the model is determined. The estimated accuracy of the method implemented in this thesis is 75%.
A fuzzy logic method in predicting corporate bankruptcy
Keywords: Matemātika; nestrikta loģika; maksātnespēja; prognozēšanas metode; finanšu koeficienti