Vārdu krājuma paplašināšana rotaļās un spēlēs 2 - 4 gadīgiem bērniem - Niklāva, Ilze (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba tēma: Vārdu krājuma paplašināšana rotaļās un spēlēs 2-4 gadīgiem bērniem. Darba autors: Ilze Niklāva. Darba vadītāja: Dr.paed. Ilze Šūmane. Pētījuma mērķis: teorētiski un empīriski pētīt rotaļu un spēļu nozīmi 2 – 4 gadīgu bērnu vārdu krājuma paplašināšanā. Pētījuma uzdevumi: 1.analizēt teorētisko literatūru par vārdu krājuma paplašināšanu un valodas attīstību 2- 4 gadīgiem bērniem un rotaļu un spēļu izmantošanu vārdu krājuma paplašināšanai 2.veikt empīrisko pētījumu pirmsskolas izglītības iestādē “x” 3.Analizēt empīriskā pētījuma rezultātus 4.Izstrādāt ieteikumus rotaļu un spēļu izmantošanai vārdu krājuma paplašināšanai Darba teorētiskajā daļā tiek apkopota un analizēta pedagoģiskā un psiholoģiskā literatūra par 2-4 gadīgu bērnu vārdu krājuma un valodas attīstību, rotaļu un spēļu nozīmi pirmsskolas mācību procesā. Praktiskajā daļā tiek veikts pedagoģiskais pētījums pirmsskolas vecuma bērnu grupā, novērojot bērnu valodas prasmes pirms un pēc mērķtiecīga rotaļdarbību cikla. Apkopoti un analizēti iegūtie rezultāti. Pētījuma rezultāti apliecina, ka rotaļas un spēles veicina bērnu aktīvāku valodas lietošanu, vārdu atkārtošanu un vārdu krājuma paplašināšanos. Darba secinājumi ir praktiski izmantojami pirmsskolas pedagoģijā, lai veicinātu valodas attīstību. Atslēgvārdi: vārdu krājums, spēles un rotaļas, valoda, 2-4 gadīgi bērni. Kvalifikācijas darba apjoms: 38 lpp., 4 tabulas, izmantotās literatūras un avotu saraksts sastāv no 23 vienībām, pievienoti 9 pielikumi.

Title of the Qualification Paper: Improving the vocabulary of 2 - 4 years old children using games and plays. Author:Ilze Niklāva Supervisor: Dr.paed. Ilze Šūmane Objetive of the study: To theoretically and empirically examine the role of play and games in expanding the vocabulary of children aged 2 to 4. Research tasks: 1.To analyse theoretical literature on vocabulary development and language acquisition in children aged 2–4, as well as the use of play and games for vocabulary enrichment; 2.To conduct an empirical study in a preschool educational institution “X”; 3.To analyse the results of the empirical study; 4.To develop recommendations for the use of play and games to support vocabulary development. The theoretical part of the paper summarises and analyses pedagogical and psychological literature related to the vocabulary and language development of 2–4 year-old children, and the role of play and games in the preschool learning process. In the practical part, a pedagogical study was carried out in a preschool group, observing children's language skills before and after a targeted cycle of play-based activities. The collected data were compiled and analysed. The results of the study confirm that play and games promote more active language use, encourage word repetition, and contribute to vocabulary expansion. The conclusions of the paper have practical applications in preschool pedagogy to support early language development. Keywords: vocabulary, games and activities, language, children aged 2–4. Scope of the qualification work: 38 pages, 4 tables, 23 sources in the list of references, 9 appendices.
Improving the vocabulary of 2 - 4 years old children using games and plays
Keywords: Izglītības zinātnes; vārdu krājums; spēles un rotaļas; valoda; 2-4 gadīgi bērni