Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu radošuma veicināšana vizuālajā mākslā - Freimane, Ieva (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba tēma ir Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu radošuma veicināšana vizuālajā mākslā´. Kvalifikācijas darba mērķis ir teorētiski un praktiski izzināt radošo spēju attīstības ietekmējošos faktorus un veikt pētījumu par 5 – 6 gadus vecu bērnu radošuma izpausmēm vizuālajā mākslā. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas - 1. nodaļa, empīriskās daļas – 2.nodaļa, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikuma. Pirmajā – teorētiskajā daļā aplūkotas un analizētas pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku, izcilu pedagogu radošās darbības vispārīgu raksturojumu, atziņas par pirmsskolas vecuma bērnu radošās darbības izpausmēm, ņemot vērā pirmsskolas vecuma bērnu attīstības īpatnības, par radošuma attīstības veicinošiem faktoriem, vizuālās mākslas nozīmi bērna personības veidošanā, radošās aktivitātes veicināšanā. Otrajā nodaļā veikts praktisks darbs ar bērniem, lai apzinātu bērnu radošās spējas vizuālās mākslas rotaļnodarbībās, veikta iegūto datu analīze un izdarīti secinājumi. Darba apjoms – 59 lappuses, darbam pievienoti 14 attēli, 14 tabulas, 3 pielikumi, izmantoti 30 literatūras avoti.

The topic of the qualification work is ´ Encouraging the creativity of older preschool children in visual arts. The aim of the qualification work is to theoretically and practically find out the influencing factors of the development of creative abilities and to do research on the expressions of creativity of 5-6-year-old children in visual arts. The work consists of an introduction, the theoretical part - Chapter 1, the empirical part - Chapter 2, conclusions, a list of used literature and an appendix. The first - theoretical part examines and analyzes the general characteristics of the creative activity of pedagogy and psychology scientists, excellent pedagogues, insights into the manifestations of the creative activity of preschool children, considering the peculiarities of the development of preschool children, about factors promoting the development of creativity, the importance of visual arts in shaping a child's personality, promoting creative activity. In the second chapter, a practical work with children is carried out in order to identify children's creativity in visual arts play lessons, analysis of the collected data is gathered and conclusions are made. The volume of the work is 59 pages, 14 pictures, 14 tables, 3 appendix are attached to the work, all together 30 literature sources are used.
Encouraging the creativity of older preschool children in visual arts
Keywords: Izglītības zinātnes; Radošums; Vizuālā māksla; Radošās darbības izpausmes; Vecumposma attīstības īpatnības; Radošās spējas