Heteroforija dažāda vecuma pacientiem ar hipermetropiju un miopiju - Polupanova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valoda uz 38 lappusēm. Tas satur 18 attēlus, 10 tabulas un 24 literatūras avotu atsauksmes. Mērķis: Apskatīt, vai heteroforijas ir atkarīgas no subjekta vecuma un refrakcijas. Subjekti un metodika: Pētījumā izmantotas 350 subjektu (vidējais vecums 35,6 ± 16,1 gadi) klīnisko izmeklējumu kartiņas, periodā no 2000. līdz 2004. gadam: 1. grupa ir 149 LU optometrijas profesionālās programmas studentu kartes un 2. grupa ir 201 Krūmiņas subjektu kartes. No kartēm ņemti dati: subjekta vecums, subjektīvā refrakcijas korekcija abām acīm, aditīvs, forijas lielumus tuvumā un tālumā. Rezultāti: Visas iegūtās heteroforijas atkarības no subjekta vecuma un refrakcijas ir statistiski nozīmīgas un attaisno literatūrā minēto informāciju. Bet klīniski nozīmīgas izrādījās tikai heteroforijas izmaiņas ar vecumu tuvumā, heteroforijas izmaiņas atkarībā no hipermetropijas gan tuvumā, gan tālumā. Secinājumi: 1.Heteroforijas tuvumā tiecas uz eksoforijas pusi, bet tālumā – uz ortoforijas pusi, kas sakrīt ar literatūrā [2, 7] minēto. 2.Tuvumā heteroforijas ar vecumu izmainās eksoforiju virzienā (1 pd desmit gadu laikā), bet tālumā būtiski nemainās atkarībā no vecuma, kas sakrīt ar Freir un Pickwell [17] viedokli. 3.Gan tuvumā, gan tālumā miopiem subjektiem heteroforijas izmainās uz eksoforijas pusi, bet hipermetropiem uz ezoforijas pusi, kas sakrīt ar literatūrā [11] minēto. Gan tuvumā, gan tālumā, pieaugot refrakcijas stiprumam, heteroforijas atkarībā no hipermetropijas izmainās straujāk (ar lielāku soli) nekā atkarībā no miopijas. 4.Lielākai daļai presbiopu novēro eksoforijas. Palielinoties presbiopijai, palielinās eksoforija tuvumā (-0,3 pd uz 1 D izmaiņu), ar ko var pierādīt Vodnoy un Morgan [21] viedokli. Atslēgas vārdi: heteroforija, miopija, hipermetropija, presbiopija, vecums

The Bachelor work is written in Lativian, contains 38 printed pages, 18 figures, 10 tables and 24 literature sources. Purpose: To look whether size and type of heterophoria correlates with subject’s age and refraction. Subjects and methods: 350 subjekt’s clinical data from 2000 till 2004 were analyzed (mean age 35,6 ± 16,1 years). First group is 149 subject’s datas from student’s cards (LU professional program of optometry). Second group is 201 subject’s datas examined by Krumina. Data used in analyze: age, subjective refraction of each eye, addition, near and distance phoria. Results: All observed correlations between heteroforija and subject's age or refraction were statistically significant and confirmed the given information in the literature. But clinically significant were only heterophoria changes with age and correlation between near and distance heteroforija and hypermetropia. Conclusions: 1.Near heterophoria tend to exo, but distance heterophorias – to orto position confimring the given information in the literature [2, 7]. 2.Near heterophoria changes to exo direction with age (1 pd in 10 years), but distance heterophoria do not significantly change with age. That confirmes the position of Freire and Pickwell [17]. 3.Both, near and distance heterophoria changes to exo direction in miopic subjects, and to eso direction in hypermetropic subjects. That confirmes the given information in the literature [11]. With increasing refractive error, both near and distance heterophoria will change more rapidly (with a larger step) in a case with hypermetropia than in the case with myopia. 4.Exophoria was dominating amoung presbyopia subjects. Increasing presbyopia, near exophoria also increased (-0.3 pd for a change in 1 D) confirming the position of Vodnoy and Morgan [21]. Keywords: heterophoria, myopia, hypermetropia, presbyopia, age
Heterophoria at different age groups of patients with hyperopia and myopia
Keywords: Fizika