Darbinieku iesaiste kā vadītāju līderības spēju novērtējums. - Trifane, Baiba (Latvijas Universitāte, 2022)
Organizācijas kopējiem rezultatīvajiem rādītājiem pamatā ir darbinieki. Darbinieku iesaiste atspoguļo dažādus darba vides faktorus, bet šajā darbā veikts pētījums, lai pierādītu hipotēzi, ka darbinieku iesaiste atspoguļo vadības līderības spējas. Darbā apkopots plašs zinātniskās un vispārīgajā literatūras klāsts un pielietotas kā kvantitatīvas tā kvalitatīvas pētniecības metodes. Pētījumā veiktas daļēji strukturētas ekspertu intervijas un aptauja, kas sastāv no divām daļām: starptautiski pielietota darbinieku iesaistes novērtēšanas aptauja Gallup Q12; un darba autores izveidota tiešo vadītāju novērtējuma, kas balstīts A.Iddagoda 2021.gada pētījumā “Towards an Instrument of Measuring The Construct of Leadership by the 10Cs for Employee Engagement”. Iegūtie rezultāti liecina, ka starp darbinieku iesaisti un vadītāju līderības spēju līmeni pastāv mēreni spēcīga sakarība.

The fundaments of organizational performance are employees. Employee engagement reflects a variety of work related factors, but the aim of this Master’s thesis is to prove that engagement reflects leadership skills of managers. The empirical study is based on a wide variety of scientific and general literature sources, and research was conducted using quantitative and qualitative research methods - a semi-structured expert interview and a survey. The survey consists of two parts: internationally recognized and widely used employee engagement survey Gallup Q12; and a survey to evaluate manager leadership skills that was created by the author based on A.Iddagoda publication “Towards an Instrument of Measuring The Construct of Leadership by the 10Cs for Employee Engagement” in 2021. The results obtained indicate a moderately strong correlation between employee engagement and the level of leadership skills of managers.
Employee Engagement as a Measure to Evaluate Direct Manager Leadership Skills.
Keywords: Vadībzinātne; darbinieku iesaiste; līderība; vadība; organizāciju psiholoģija