Kālija deficīta ietekme uz augu biomasu, fotosintēzes pigmentu un prolīna daudzumu atšķirīgos mitruma apstākļos - Āboliņa, Marta (Latvijas Universitāte, 2014)
Pastāvīgo klimata izmaiņu rezultātā mainās ne tikai temperatūras, gaismas un mitruma nodrošinājums, bet arī no tā atkarīgais augsnes mikroelementu nodrošinājums un auga spējas izmantot šos elementus. Darbā veikts pētījums par kālija deficīta ietekmi uz salātu biomasas veidošanos, fotosintēzes pigmentu sintēzi un prolīna daudzumu atšķirīgos mitruma apgādes apstākļos. Izpētes process veikts izmantojot salātus (šķirne “Rīga”) par pētījuma objektu, un tos audzējot atšķirīgos kālija un mitruma apgādes apstākļos. Prolīna koncentrāciju augu lapās un saknēs noteica spektrofotometriski ar ninhidrīna metodi. Fotosintēzes pigmentu kvantitatīvo analīzi salātu lapām veica, izmantojot spektrofotometrijas metodi. Papildus noteikts biogēno elementu daudzums - N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo, B. To noteikšanai izmantoja kolorimetriskās noteikšanas metodes. Kālija noteikšanai izmantoja liesmas fotometru Jenway PFP 7. Darbs veikts ar mērķi noskaidrot auga atbildes reakcijas kālija deficīta un nelabvēlīgas mitruma apgādes mijiedarbības izraisītā stresa apstākļos. Rezultātā iegūstot secinājumus par kālija ietekmi uz citu mikroelementu un makroelementu uzņemšanu augos un par auga spēju izmantot kāliju lietderīgi pat deficīta apstākļos auga biomasas veidošanā. Prolīna koncentrācijas izmaiņas norāda uz stresa apstākļiem, ko izraisījis nepietiekošs kālija daudzums un mitruma apstākļi. Arī fotosintēzes pigmentu daudzuma izmaiņas norāda, ka kritiskos apstākļos augā šos pigmentu biosintēze ir pakārota stresa tolerances izveides nodrošināšanai. Atslēgas vārdi: kālijs, salāti, mitrums, fotosintēzes pigmenti, prolīns.

Due to continuous climate change, varies not only the temperature and supply of light and humidity, but also the dependent supply of microelements to the soil and the ability of a plant to use these elements. In this research the impact of potassium deficiency on the formation of lettuce biomass, photosynthesis pigment synthesis and the amount of proline in different levels of humidity was evaluated. The research was done using lettuce (breed ‘Riga’) as the research object, cultivating them while supplying different amounts of potassium and humidity. The concentration of proline in the leaves and roots was measured spectrophotometrically using the ninhydrin method. The quantitative analysis of photosynthesis pigments was done using the spectrophotometric method. Additional measurements were made for the biogenic elements- N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo, B. To measure these elements the colorimetric method was applied. Measurements for the potassium levels were made by using the flame photometer Jenway PFP 7. The purpose for this research was to determine the reaction of the plant in stress environment created by a correlation of deficit of potassium and humidity. The results allowed to conclude on potassium having an impact on ability for the plants to obtain other micro and macro elements, as well as the capability of a plant to use potassium efficiently, even when in deficit, while creating biomass. The changes in proline concentration identifies and highlights the stress environment and impact of it, which was created by the previously mentioned deficit in potassium and humidity. Additionally, the changes in the amount of photosynthesis pigments indicate that under critical circumstances the biosynthesis of these pigments is dependent on the creation and sustainability of stresstolerance. Key words: potassium, lettuce, humidity, photosynthesis pigments, proline.
Effects of potassium deficiency on biomass, content of photosynthetic pigments and proline for plants at different humidity
Keywords: Bioloģija