Darba samaksas jēdziens, medicīnas nozarē - Rebuka, Liene (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba samaksa ir viens no aktuālākajiem jautājumiem mūsdienu sabiedrībā, jo tā skar valsts iedzīvotāju lielāko daļu – ikvienu darbinieku un darba devēju, kā arī valsti, kurai ir noteikti pienākumi attiecībā uz darba samaksas regulēšanu. Darba samaksas tiesiskais regulējums Latvijā ir noteikts vairākos normatīvajos aktos. Darbā apskatīts darba samaksas jēdziens, veicot katra, šajā jēdzienā ietvertā elementa analīzi. Darbā izpētīts un analizēts Latvijas Republikas Darba likums un virkne speciālo normatīvo aktu, analizēti Eiropas valstu normatīvie akti, kuri tiek piemēroti medicīnas nozarē strādājošiem. Darba apjoms ir piecās nodaļās, ar pielikumu, izmantoto literatūras avotu sarakstu. Pirmajā nodaļā analizēts darba samaksas jēdziens. Otrā nodaļa veltīta darba samaksas organizācijai, analizējot laika darba algas un akorda darba algas samaksas sistēmas. Kā arī pētīta vienlīdzīga darba samaksa un minimālā darba alga, trešajā un ceturtajā nodaļā. Piektajā nodaļā autore apskata Darba likumā noteiktās piemaksas, kā arī veic medicīnas nozarē piemērojamo piemaksu analīzi. Nobeigumā autore norāda uz nepilnībām un problēmām, kas saistītas ar darba samaksas tiesisko regulējumu, izdara secinājumus un sniedz priekšlikumus, piedāvājot tos kā iespējamo normatīvo aktu grozījumus.

Wages are one of the most urgent issues of the modern society because they affect most people in the country – each employee and employer as well as the state itself because it has certain obligations in relation to the control of wages. The legal control of wages is determined by the number of normative acts. The paper studies the notion of wage and performs the analysis of every element, which is included in this notion. The paper studies and analyses the Labour law of the Republic of Latvia and a number of different specific normative acts; it also analyses the normative acts of the European countries related to the employees of medical care. The paper consists of five chapters, appendixes. Bibliographical sources were used in the course of writing the paper, including normative acts, publications, unpublished materials and internet resources. The first chapter analyses the notion of wage. The second chapter is devoted to organisation of wage payment, it analyses time wage system and the system of piece wages and studies equal wages and minimal wages. In the fifth chapter the author describes fringe benefits prescribed in the Labour law and performs the analysis of benefits applied in the sphere of medicine. In the conclusion the author specifies drawbacks and a problem related to the legal control of wages, makes the conclusions and provides the proposals, which can be used as possible amendments to the normative acts.
The concept of pay, the medical field
Keywords: Juridiskā zinātne