Advokātu process - Degro, Matīss (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs ir par advokātu procesu civilprocesa ietvaros Latvijā. Bakalaura darbā tiek apskatīta advokātu procesa attīstība un aspekti Latvijā, izvērtējot tā izpausmes un izmaiņas laika gaitā. Darbā tiek arī analizētas un apskatītas tiesību nozares ekspertu un praktiķu atziņas par advokātu procesu, kā arī nozīmīgāko tiesas spriedumu atziņas un ietekme uz šo procesu. Bakalaura darbā autors arī analizē advokātu procesā iekļauto prezumpciju par to, ka advokāti ir pietiekami zinoši un kvalificēti, lai spētu tikt galā ar tiem uzdevumiem, uz kuriem tiem ir monopoltiesības advokātu procesa ietvaros. Autors izvērtē šīs prezumpcijas potenciālos trūkumus un piedāvā veidu, kā varētu papildinoši noskaidrot un izvērtēt aptuveno advokātu spēju un gatavības līmeni un tādejādi noteikt, vai konkrētais advokāts ir spējīgs piedalīties advokātu procesā. Bakalaura darbā autors analizē vai advokātu process nepieciešams arī pirmajā un apelācijas instancē, un vai nepastāv cits iespējams variants, kurš spētu sasniegt advokātu procesam izvirzītos uzdevumus, mazāk ierobežojot citu personu grupu tiesības. Autors arī piedāvā ieskatu likuma grozījumos, kurus būtu nepieciešams veikt, lai ieviestu regulējumu, kurš būtu labākais pēc autora domām, un kurš pēc iespējas pilnīgāk sasniegtu tos mērķus, kuri tiek izvirzīti advokātu procesam.

This Bachelor's thesis is about the legal institute known in Latvia as “Advocate process”. This institute is analyzed as a part of the civil process system. Advocate process entails that only legal professionals who have obtained the status of advocate are permitted access to certain stages of the legal process. Within this Bachelor’s thesis the author researches the development and current state of the advocate process in Latvia. The author has also analyzed the opinions of legal experts and practitioners as well as the most important local court decisions regarding this topic. Within this Bachelor’s thesis the author has analyzed the presumption that an advocate has all the necessary skills and knowledge needed for representing a person in the highest level of the Latvian legal system. Within this Bachelor’s thesis the author analyzes whether if an advocate process is needed in the first and second level of civil legal process in Latvia and whether there is a different possible solution that achieves all the goals set out for the advocate process but has a lesser impact on the rights of other individuals. The author provides some of the necessary corrections in current laws that would allow such a system to function.
Attorney process
Keywords: Juridiskā zinātne; advokātu process; civilprocess; pārstāvniecība tiesā; advocate process; civil process