Kooperatīvā mācīšanās audzēkņu atbildības veicināšanā angļu valodas stundās profesionālajā skolā - Gulbe, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā tiek apskatīta skolēnu atbildība mācīšanas un mācīšanās procesā angļu valodas stundās profesionālās izglītības skolā. Darba autore piecus gadus strādā Ogres Tehnikumā par angļu valodas skolotāju. Mācību programma vidējās profesionālās izglītības skolā paredz divreiz mazāku stundu skaitu angļu valodas stundām klasē nekā vidusskolā. Daudzi audzēkņi ir uzsākuši patstāvīgu dzīvi prom no saviem vecākiem un dzīvo kopmītnēs, kas samazina viņu interesi un atbildību par mācīšanos. Pētījumā risinājumi atbildības veicināšanai angļu valodas stundās tika meklēti kooperatīvās mācīšanās pieejā, aktivitātēs un stratēģijās. Atsevišķa gadījuma pētījums tika veikts Ogres Tehnikumā. Tika pētīta 12 audzēkņu 1AD grupa (10. klase). Pētījumā izmantotās datu vākšanas metodes bija skolēnu aptauja un novērošana. Pētījuma laikā dažādas kooperatīvās mācīšanās aktivitātes un stratēģijas tika pielietotas angļu valodas stundās, lai veicinātu skolēnu atbildību par mācīšanos. Tika savākti dati par sākotnējiem un galējiem atbildības līmeņa pieciem rādītājiem: gatavību stundas darbam, mājas darba izpildi, uzdevumu pildīšanu stundas laikā, jautāšanu grupas biedriem un dalīšanos ar idejām un materiāliem. Novērojumu datu analīze parādīja atbildības līmeņa paaugstināšanos dažādiem audzēkņiem dažādos atbildības radītājos pēc kooperatīvās mācīšanās aktivitāšu pielietošanas.

The Diploma Paper addresses the issue of students’ responsibility in teaching-learning process in English lessons in vocational school. The author of the Paper has been teaching English at Ogre Technical School for 5 years. The learning environment of vocational school has several particularities. Vocational school curriculum provides twice as less English Foreign Language classroom lessons as for the students of secondary schools. Many of the students have started to live an independent life being away from their parents and living at the dormitory which decreases their interest in and responsibility for learning. During the research the possible solutions to increase students’ responsibility for learning English were sought in Cooperative Learning approaches, activities and strategies. A case study was carried out at Ogre Technical School based on research sample of 12 first year students of 1AD group (Form 10). Methods of data collection used in the research were observation and questionnaires. During research various approaches and strategies of Cooperative Learning were examined. The chosen Cooperative Learning activities and strategies were implemented in English lessons in order to structure and develop students’ responsibility in learning. The data of the initial and the final state of responsibility were gathered about five constituents of responsibility: being prepared for the lesson, having done home assignment, staying on task during the lesson, asking peers for help, sharing ideas and materials. The analyses of the observation data showed that individual students had become more responsible according to various constituents of responsibility after having practiced Cooperative Learning activities and structures.
Cooperative Learning to Structure Students’ Responsibility in English Lessons in Vocational School
Keywords: Pedagoģija