Traumatisma riska faktori pārstrādes iekārtu operatoru darbā, to samazināšanas iespējas LEAN sistēmas ietvaros - Maņihina, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba tēma – Traumatisma riska faktori pārstrādes iekārtu operatoru darbā, to samazināšanas iespējas LEAN sistēmas ietvaros. Darba autore: Jolanta Maņihina. Darba zinātniskais vadītājs: asoc. prof., Dr. sc.admin. Henrijs Kaļķis. Darbs izklāstīts uz 94 lpp., ietver 31 attēlu, 13 tabulas, 8 pielikumus, 59 informatīvos avotus. Maģistra darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par izplatītākajiem traumatisma darba vides riska faktoriem papīra un papīra izstrādājumu ražošanas un iespieddarbu izgatavošanas (poligrāfijas) nozarē, aplūkoti to cēloņi, ietekme uz nodarbināto veselību, kā arī veikta analīze, kā, ieviešot uzņēmuma darbībā LEAN sistēmas rīkus, var tikt samazināti traumatisma riska faktori. Otrajā daļā aprakstītas pētījumā izmantotās metodes, savukārt trešajā daļā atspoguļoti iegūtie rezultāti un veikta to analīze. Iegūtie rezultāti liecina, ka pārstrādes iekārtu operatoriem pastāv augsts traumatisma risks, traumas lielākoties tiek gūtas operācijas punktā – iekārtas darbības laikā. Pārstrādes iekārtu operatori atzīst, ka uzņēmumā izmantoto LEAN sistēmas rīku pasākumi palīdz uzlabot drošību viņu darba vietā, tādejādi samazinot traumatisma iespēju.

“Injury risks in converting line operators working environment, reduction of their impact trough LEAN management system”. Author: Jolanta Maņihina. Scientific leader: asoc. prof., Dr. sc.admin. Henrijs Kaļķis. Total number of pages 94, including 31 figures, 13 tables, 8 attachments and 59 information sources. Master`s thesis consists of three parts. The first part summarizes and analyses the information from literature sources on injury occupational risk factors, their causes and impact on health for employees in the branch of paper and paper products and printing manufacturing industry, as well as analyzed information, how injury occupational risk factors could be reduced trough LEAN system tools. The second part describes the methods used in the scientific work, and the third part has the summary and analysis of results. The main conclusion is that there is high injury risk potential for converting line operators. Traumas is mostly gained from operation point – during converting line operation. Converting line operators recognize, that LENA system tools that are used in organization help to improve Safety in their workplace and reduce possibility of injury.
Injury risks in converting line operators working environment, reduction of their impact trough LEAN management system
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; trauma; traumatisms; LEAN sistēmas rīki; traumatisma cēloņi papīra izstrādājumu ražotnē