Metālisko elementu noteikšana alkšņu mizā un tās ķīmiskajās frakcijās - Stepiņš, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā ir veikta baltalkšņa (Alnus incana) mizas ektrakcija, izmantojot vienu no modernākajām laboratorijas ekstrakcijas metodēm - paātrināto škīdinātāja ekstrakciju (ASE) ar dažādas polaritātes šķīdinātājiem to polaritātes pieaugšanas secībā – heksānu, etilacetātu un 60% etanola ūdens šķīdumu. Mizā pirms ekstrakcijas, etilacetāta un 60% etanola ūdens ekstraktos, kā arī mizā pēc ekstrakcijas, izmantojot modernās instrumentālās analīzes metodes, ir noteikts dažādu ķīmisko elementu, tai skaitā tādu metālu kā kālija, dzelzs, mangāna, hroma, svina, kadmija un arsēna saturs, kā arī mizas frakcijās dominējošo savienojumu saturs. Paraugi tika sagatavoti pēc sausās mineralizācijas un mikroviļņu mineralizācijas metodēs, un tika izpētītas metālu noteikšanas rezultātu atšķirības starp abām metodēm, kā arī izvērtēta katras metodes piemērotība katra konkrētā elementa noteikšanai baltalkšņa mizā.

During this work exctraction of bark of grey alder (Alnus incana) was carried out using one of the newest extraction methods – accelerated solvent extraction (ASE) with hexane, ethylacetate and 60% ethanol solution in water – solvents in increasing order of polarity. Levels of different chemical elements, for example, levels of metals like potassium, iron, manganese, chromium, lead, cadmium and arsenic were determined in bark before extraction, ethylacetate extract, 60% ethanol solution extract, and bark after extraction as well as levels of main compounds in chemical fractions of bark. Samples were prepared using dry ashing and microwave digestion methods, differences in results between the two methods were investigated and suitability of methods for determination of every specific element in the bark of grey alder was considered.
Determination of metallic elements in bark and its chemical fractions of alder
Keywords: Ķīmija