Nevienlīdzības un nabadzības ietekme un valsts ekonomiku - Fedjaņina, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba „Nevienlīdzības un nabadzības ietekme uz valsts ekonomiku” mērķis ir analizēt un izvērtēt nabadzības un nevienlīdzības līmeni Latvijā un Eiropā, ņemot vērā ekonomisko faktoru ietekmi. Darbā autore atspoguļoja nabadzības un nevienlīdzības līmeņa novērtējuma atšķirības Latvijā, kā arī tika analizētas sakarības starp nabadzības un nevienlīdzības līmeni, ko raksturo nabadzības riska indekss. Tika analizētas sakarības starp ekonomiskās attīstības pamatrādītājiem – nodarbinātību, inflāciju un iekšzemes kopprodukta pieauguma tempiem uz vienu iedzīvotāju. Pētījumā atklāta cieša sakarība starp nabadzības risku un nodarbināto iedzīvotāju īpatsvaru. Savukārt inflācijas ietekme uz nabadzības līmeni ir nenozīmīga. Jāsecina, ka nabadzība ir viena no svarīgākajām sociālekonomiskajām problēmām. Katrā valstī ir aktuāla nabadzības samazināšanas problēma. Kaut arī pēdējos divos gados Latvijā jau ir vērojama ekonomiskā atveseļošanās, daudzu iedzīvotāju labklājības līmenis aizvien paliek

Bachelors work “Inequality and poverty impact on the national economy” thesis was to analyze and evaluate the level of poverty and inequality in Latvia and Europe, taking into account the economic factors. In the work the author reflects the level of poverty and inequality assessment differences in Latvia, is analyzed the relationship between poverty and inequality levels that is characterized by poverty risk index. Also is analyzed the relationship of the economic development key indicators - employment, inflation and gross domestic product growth rate per capita. The research revealed a strong correlation between the poverty risk and employed population, while the impact of inflation on the level of poverty is not significant. It is concluded that poverty is one of the most important socio-economic challenges. In each country the poverty reduction is an actual problem. Although Latvia is already experiencing an economic recovery the last two years, many people’s level of prosperity s
Inequality and Poverty Impact on National Economy
Keywords: Ekonomika