IRF6, Pax9, RYK, HoxB3 un Msx1 gēnu ekspresija šķeltnes zonas kaulaudos un skrimšļaudos bērniem ar vienpusēju aukslēju šķeltni - Ramuse, Eva (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis bija novērtēt gēnu ekspresijas relatīvo sadalījumu un novietojumu imūnhistoķīmiski un noteikt datu korelāciju šķeltnes skartajā zonā. Pētījumā apskatīja deguna operāciju materiālu no 15 pacientiem, vecumā no 5 gadiem līdz 17 gadiem. Audu griezumus sagatavoja ar rutīnas histoloģijas un imūnhistoķīmijas metodēm. Gēnu relatīvo sadalījumu un novietojumu izteica puskvantitatīvi, izmantojot gaismas mikroskopu. Šķeltnes zonas audu analīze atklāja, ka lielāka remodelācijas spēja piemīt skrimslim. Skrimšļa paraugos novēroja statistiski būtisku vidēju korelāciju starp HoxB3 un Msx1 gēnu ekspresiju un statistiski būtisku vidēju korelāciju starp HoxB3 un RYK gēnu ekspresiju Kaula paraugos novēroja vidēju korelāciju starp Pax9 un Msx1 gēnu ekspresiju, kura bija statistiski būtiska.

The aim of this study was to evaluate relative distribution and location of gene expresion and to determine correlation of data in the cleft area. The research inspected nose surgery specimens of 15 patients, aged from 5 to 17 years old. Tissue sections were stained according to rutine histology and immunohistochemistry methods. Relative distribution and location of genes was measured semi-quantitatively with light microscope. Tissue analysis of cleft area revealed, that cartilage exhibit higher remodelation capacity. There was significant correlation between HoxB3 and Msx1 gene expression and HoxB3 and RYK gene expression in cartilage tissue. In bone tissue significant correlation was found between Pax9 and Msx1 gene expression.
Expression of IRF6, Pax9, RYK, HoxB3 and Msx1 genes in the bone and cartilage tissue of cleft area in children with unilateral palatal cleft
Keywords: Bioloģija; embrionālā attīstība; aukslēju šķeltnes; histoloģija; imūnhistoķīmijas metode