Personības iezīmju saistība ar apmierinātību ar pāru attiecībām - Dziļuma, Linda (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot apmierinātības ar pāru attiecībām saistību ar personības iezīmēm - pāriem, kas ir kopā 3-12 mēnešus. Pētījumā piedalījās 60 respondenti, 45 sievietes un 15 vīrieši, vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Pētījumā tika izmantotas anketas Lielais Piecinieks (Big Five Inventory (BFI); Benet-Martinez & John, 1998) un Pāru Apmierinātības Indekss ((Couple Satisfaction Index) Funk, J.L., & Rogge, R.D., 2007). Pētījumā tika secināts, ka pastāv negatīva korelācija starp neirotismu un apmierinātību ar pāru attiecībām. Apzinīgumam un ekstraversijai pastāv statistiski nozīmīga, pozitīva korelācija ar apmierinātību ar pāru attiecībām. Netika konstatēta statistiski nozīmīga korelācija starp atvērtību pieredzei un apmierinātību ar pāru attiecībām. Atslēgas vārdi: apmierinātība ar pāru attiecībām, personības iezīmes, korelācijas matrica

The aim of the study was to find out how do personality traits correlate with relationship satisfaction among couples, together for 3-12 months. Study included 60 participants, 45 women and 15 men, between 18-75 years old. Two questionnaires were used - Big Five Inventory (Benet-Martinez & John, 1998) and Couple Satisfaction Index (Funk, J.L., & Rogge, R.D., 2007). Results suggest that there exists a negative correlation between neiroticism and relationship satisfaction. Conscientiousness and extraversion have positive correlation with relationship satisfaction. There was no statistically significant correlation between openness to experience and relationship satisfaction. Key words: relationship satisfaction, personality traits, correlation matrix
Connection Between Personality Traits and Relationship Satisfaction Among Couples
Keywords: Psiholoģija; apmierinātība ar pāru attiecībām; personības iezīmes; korelācijas matrica; relationship satisfaction; personality traits