Latvijas dabisko zālāju telpiskā raksta izmaiņas es kopējās lauksaimniecības politikas 2014. – 2020.gadam platībmaksājumu atbalsta ietekmē - Vācere, Gundega (Latvijas Universitāte, 2023)
Daļēji dabiskie zālāji ir ļoti nozīmīgi augstas dabas vērtības zemju koncepcijas kontekstā, jo tās ir lauksaimniecības zemes, kuras ir bioloģiski daudzveidīgas, to apsaimniekošana notiek zemā intensitātē, tiek saglabāti kultūras un lauku ainavas elementi. Daļēji dabisko zālāju saglabāšanu Eiropas Savienība (ES) ir izvirzījusi par vienu no dabas aizsardzības prioritātēm, un ņemot vērā to platību samazināšanos Eiropā, ir ļoti svarīgi noskaidrot dabisko zālāju telpiskā raksta, kopējās platību izmaiņas Latvijā, lai pilnveidotu Lauku attīstības programmu (LAP) un efektīvāk izmantotu Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) dabisko zālāju un to bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai. Darba mērķis bija noskaidrot dabisko zālāju biotopu telpiskā raksta izmaiņas Kopējās lauksaimniecības politikas platībmaksājumu atbalsta ietekmē 2014.-2021. gada periodā. Pētījumā tika secināts, ka kopējā pētīto aizsargājamo zālāju biotopu platība Latvijas teritorijā 2021. gadā bija 61 232 ha, platībām no 2014. g. palielinoties par 16 569 ha. Lielākās aizsargājamo zālāju platības bija zema lauksaimniecības potenciāla reģionā 31 055 ha un mazākās augsta lauksaimniecības potenciāla reģionā 1 264 ha, kā arī šis ir vienīgais reģions, kurā platības samazinājās, salīdzinot ar 2014. g. Lielākās platības no visiem pētītajiem aizsargājamiem zālāju biotopiem tika pieteiktas BDUZ atbalstam (53,4%), otrajā vietā bija zālāju pamešana (29%), un tikai VPM atbalstam tiek pieteikti 17%, mazāk kā 1% zālāju bija uzarti.

Semi-natural grasslands are essential in the context of High nature value farmlands, it is agricultural land with high biodiversity, extensive farming systems and their management preserves cultural and rural landscape elements. The European Union (EU) has made the conservation of semi-natural grasslands one of the priorities of nature protection, and considering the reduction of their areas in Europe, it is very important to find out the changes in the spatial pattern of natural grasslands and the overall area in order to improve the Rural Development Program to more effectively use the Common Agricultural Policy to preserve semi-natural grasslands and their biodiversity. The aim of the study was to find out the changes in the spatial pattern of semi-natural grasslands under the influence of the Common Agricultural Policy area payment support from 2014 to 2021. It was concluded that the total area of studied protected grassland habitats in the territory of Latvia in 2021 was 61 232 ha, area increased by 16 569 ha from 2014. The largest are of protected grassland habitats were in the low agricultural potential region 31 055 ha, the least in the high agricultural potential region 1 264 ha, is the only region where the areas decreased compared to 2014. The largest part of studied protected grassland habitats were applied for agri-environment scheme ‘Maintenance of Biodiversity in Grasslands’ (53.4%), 29 % were abandoned, 17% managed as permanent grasslands, less than 1% were converted to arable land.
Changes in the spatial pattern of semi-natural grasslands in Latvia in relation to the area-based payments of eu common agricultural policy 2014 – 2020
Keywords: Ģeogrāfija; aizsargājams biotops; agrovide; lauksaimniecības potenciāls