Trīskārši negatīvā krūts dziedzera audzēja histopatoloģiskais raksturojums un tā saistība ar klīniskajiem un radioloģiskajiem rādītājiem - Bajeva, Patricija Simona (Latvijas Universitāte, 2024)
Ievads. Krūts vēzis ir visizplatītākais vēzis pasaulē, kas dzīves laikā skar katru astoto sievieti. Trīskārši negatīvais subtips sastāda ap 10 % no visiem krūts vēžiem un ir visagresīvākais subtips. Mūsdienās ir pieejamas agrīnas diagnostikas metodes un ārstēšanas metodes, kas pēdējos gados uzlabo pacientu dzīvildzi un prognozi. Darba mērķis. izanalizēt trīskārši negatīvā krūts audzēja biežumu, pacientu anamnēzes datus un neoadjuvantās ķīmijterapijas ārstēšanas efektivitāti pacientiem, kas ārstējušies Latvijas Onkoloģijas centrā laika periodā no 2022. gada līdz 2023. gadam. Materiāli un metodes: pētījums ir retrospektīvs un, izmantojot centra arhīva materiālus, veikts RAKUS Patoloģijas centrā laika periodā no 01.11.2023. līdz 01.03.2024. Pētījumā tika iekļauti pacienti, kuriem Latvijas Onkoloģijas centrā tika veikta mamogrāfija un krūts dziedzera audzēja diagnostika ar patohistoloģisko un imūnhistoķīmisko metodi laika posmā no 01.10.2022 līdz 01.11.2023. Dati tika analizēti ar SPSS programmas 29. versiju. Izmantojot Spīrmena korelācijas testu, Pīrsona hī-kvadrāta asociācijas testu un Manna - Vitnija testu tika aprēķinātas pētāmo datu asociācijas. Rezultāti. pētījumā piedalījās 987 pacienti, kuriem tika veikta mamogrāfija un histopatoloģiska veidojuma izmeklēšana, tika atlasīti 78 (7,6 %) pacienti ar trīskārši negatīvo krūts vēzi, šīs grupas vidējais vecums bija 61.86±15.142, visas bija sievietes. Trīskārši negatīvs krūts vēzis sastādīja 11,3 % no visiem krūts vēža gadījumiem. 29 pacientes saņēma neoadjuvanto ķīmijterapiju. Pēc tās audzēja izmērs samazinājās 86 % gadījumu, 34 % gadījumu tika panākta pilnīga histoloģiskā remisija, 58 % gadījumu vēža šūnas samazinājās vairāk kā par 90 %. Pētījuma rezultāti parādīja statistiski nozīmīgas asociācijas starp BI-RADS pakāpi un histopatoloģiskajām audzēja īpatnībām (P<0.0001), Grade un Ki-67 % (p<0.001); vecumu un histoloģisko izmēru ( p=0,014), vecumu un limfmezglu iesaisti (p=0,008), vecumu un T stadiju (ρ=0,615, p<0,001), Miller - Payne pakāpi un radioloģisko izmēru gan pirms neoadjuvantās ķīmijterapijas (p=0,015), gan pēc p=0,001), audzēja radioloģisko un histoloģisko izmēru (p<0.001), limfmezglu iesaisti un histoloģisko izmēru (p=0.008). Tika noteiktas negatīvas asociācijas starp vecumu un Ki-67 % (p=0,036), audzēja radioloģisko izmēru pēc neoadjuvantās ķīmijterapijas un Grade (p=0.010), Miller - Payne pakāpi un histoloģisko izmēru (p<0.001). Tika konstatēts, ka pacientes ar neiesaistītiem limfmezgliem bija statistiski nozīmīgi jaunākas (p=0.003) un tām audzēja izmērs bija mazāks (p=0.001). Secinājumi. Mamogrāfija un klasifikācija pēc BI-RADS sistēmas ir pietiekami precīza metode pirmajam solim krūts vēža diagnostikā, darbojoties sinerģiski ar histopatoloģisko izmeklēšanu. Jaunākas sievietes ir vairāk informētas par krūts vēža pazīmēm un ātrāk veic mamogrāfiju, kas ļauj ātrāk to diagnosticēt. Neoadjuvantā ķīmijterapija ir efektīva ārstēšanas metode hormonneatkarīgam krūts vēzim.

Introduction. Breast cancer is the most common cancer in the world, affecting one in eight women during her lifetime. The triple negative subtype accounts for around 10% of all breast cancers and is the most aggressive subtype. Today, early diagnostic methods are available and treatment methods have improved patient survival and prognosis in recent years. The work aims to analyze the frequency of triple-negative breast tumors, patient anamnesis data, and the effectiveness of neoadjuvant chemotherapy treatment in patients treated at the Latvian Oncology Center from 2022 to 2023. Materials and methods. The retrospective study was conducted at the RAKUS Pathology Center from 01.11.2023 using the center's archive materials until 01.03.2024. The study included patients who underwent mammography and breast cancer diagnosis with pathohistological and immunohistochemical methods at the Latvian Oncology Center from 01.10.2022 to 01.11.2023. Data were analyzed with SPSS version 29. The associations of the studied data were calculated using Spearman's correlation test, Pearson's chi-square association test, and Mann-Whitney test. Results. 987 patients who underwent mammography and histopathological examination participated in the study; 78 (7.6%) patients had triple-negative breast cancer, the mean age of this group was 61.86±15.142, and all were women. Triple-negative breast cancer accounted for 11.3% of all breast cancer cases. 29 patients received neoadjuvant chemotherapy. After that, tumor size decreased in 86% of cases, complete histological remission was achieved in 34% of cases, and cancer cells decreased by more than 90% in 58% of cases. The study results showed statistically significant associations between BI-RADS score and histopathological features of the tumor (P<0.0001), Grade and Ki-67 % (p<0.001), age and histological tumor size (p=0.014), age and lymph node involvement (p=0.008), age and T stage (p<0.001), Miller-Payne grade and radiological size before neoadjuvant chemotherapy (p=0.015) and after (=0.001), radiological size and histological sizes (p<0.001), histological size and lymph node involvement (p=0.008) Negative associations were determined between patient age and Ki-67% (p=0.036), radiological size after receiving neoadjuvant chemotherapy and Grade (=0.010), Miller-Payne grade and the histological size (p<0.001). It was found that patients with uninvolved lymph nodes were statistically significantly younger (p=0.003) and tumor size was smaller (p=0.001). Conclusions. Mammography and classification according to the BI-RADS system is a sufficiently accurate method for the first step in the diagnosis of breast cancer, acting synergistically with histopathological examination. Younger women are more aware of the signs of breast cancer and have mammograms sooner, which allows for faster diagnosis. Neoadjuvant chemotherapy is an effective treatment method for hormone-independent breast cancer.
Histopathological characteristics of triple-negative breast tumor and its relation to clinical and radiological parameters
Keywords: Medicīna; breast cancer; krūts vēzis; trīskārši negatīvs krūts vēzis; triple-negative breast cancer; neoadjuvant chemotherapy