Pieaugušo pacientu aprūpes problēmu aktualitātes D vitamīna deficīta gadījumā - Kampe, Anda Anna (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir “Pieaugušo pacientu aprūpes problēmu aktualitātes D vitamīna deficīta gadījumā”. Tēmas aktualitāte nosaka faktu, ka aptuveni 1 miljardam cilvēku visā pasaulē ir novērots tā deficīts, bet vismaz 50% iedzīvotāju - nepietiekamība, kas atstāj ietekmi uz pacienta veselību un izraisa dažādu aprūpes problēmu rašanos. Primārās veselības aprūpes ietvaros diagnostika, profilakse var būtiski uzlabot pacientu veselību, ilgtermiņā saglabāt dzīves kvalitāti, darbspējas, kas ir sociāli, ekonomiski nozīmīgs jautājums. Darba mērķis ir noskaidrot un izvērtēt aprūpes problēmu aktualitātes pieaugušiem pacientiem D vitamīna deficīta gadījumā. Kā pētījuma uzdevumi noteikti literatūras analīze, pētniecības instrumenta izstrādāšana, pētījuma rezultātu apkopošana, secinājumu un ieteikumu formulēšana. Pētījuma veids ir kvalitatīvais, pētījums ar kontentanalīzi, pētījuma instruments - strukturēta intervija. Izvirzītie pētījuma jautājumi: Kādas ir aprūpes problēmu aktualitātes pieaugušiem pacientiem D vitamīna deficīta gadījumā? Kādi ir pieaugušo pacientu D vitamīna deficīta aprūpes problēmu risinājumi? Pētījums ļāva sasniegt izvirzīto mērķi - noskaidrot un izvērtēt aprūpes problēmu aktualitātes, kā arī iegūt atbildes uz pētījuma jautājumiem. Pētījuma rezultāti liecina, fiziskā, emocionālā stāvokļa pasliktināšanās - kaulu, muskuļu locītavu sāpes, grūtības pārvietoties, kaulu lūzuma risks, nespēks, nogurums, nomākts garastāvoklis, pacientu pašaprūpes, līdzestības, zināšanu trūkums ir aktuālās D vitamīna deficīta aprūpes problēmas. Ambulatorās aprūpes māsai jānodrošina individuāla aprūpes pieeja, lai apzinātu iespējamos riska faktorus, kuri ietekmēs aprūpes procesu un pacienta pašaprūpes spējas, kā rezultātā veicinātu pacienta veselības stāvokļa uzlabošanos.

The topic of this bachelor's thesis is “Issues with adult patient health care in the case of vitamin D deficiency”. The theme is a current issue because this deficiency has been observed in approximately 1 billion people around the world, but for at least 50% of the population there is insufficiency which affects the patient's health as well as causing various obstacles in health care. Within primary health care diagnostics and prevention can significantly improve a patient's health, retain the quality of life in longterm, working capacity, which is important both socially and economically. The aim of this thesis is to find out and evaluate the topicality of health care problems for adult patients in the case of vitamin D deficiency. The study's tasks are literature analysis, research instrument development, gathering research results and formulating conclusions and recommendations. The form of research is qualitative, a study with content analysis, and the research instrument is a structured interview. The questions raised for research are: What are the current issues with health care in the case of adult patients with vitamin D deficiency? What are the solutions for the issues in health care regarding adult patients with vitamin D deficiency? The study succeeded in determining and evaluating the current issues with health care, as well as answering the research questions. The research results show that physical and emotional deterioration, including bone and muscle joint pain, difficulty moving, bone fracture risk, weakness, fatigue, depression, patient self-care, lack of compliance and knowledge, are topical health care issues in the case of vitamin D deficiency. Ambulatory care nurses must approach each case individually in order to assess the possible risks which will affect the care process and the patient's self-care abilities to improve the state of the patient.
Issues with Adult Patient Health Care in the Case of Vitamin D Deficiency
Keywords: Medicīna; D vitamīns; Gimenes ārsta prakse; Aprūpes problēmas; Ambulatorā aprūpes māsa; Primārā veselības aprūpe