Pirmreizēja cukura diabēta pacienta aprūpes principi - Trūpa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma – Pirmreizēja cukura diabēta pacienta aprūpes principi. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka pasaulē ar cukura diabētu slimo vairāk nekā 415 miljoni cilvēku, Latvijā – 84683 cukura diabēta pacientu Darba mērķis ir noskaidrot pirmreizēja cukura diabēta pacienta aprūpes principus. Pētījuma uzdevums: 1.Apkopot un analizēt literatūru par pirmreizēja cukura diabēta aprūpes principiem; 2.Analizēt Kallistas Rojas piemērošanās teorijas pielietojumu pirmreizēja cukura diabēta pacienta aprūpes principos; 3.Izstrādāt intervijas jautājumus; 4.Veikt kvalitatīvo pētījumu 5.Apkopot un analizēt iegūtos rezultātus; 6.Izstrādāt secinājumus. Bakalaura darbā tika izvirzīts pētniecības jautājums: Kādi ir pirmreizēja cukura diabēta pacienta aprūpes principi. Pētniecības instruments: intervija. Pētniecības metode: kvalitatīva. Pētījuma dalībnieki: 7 respondenti ( māsas, kuru tiešais darbs nav saistīts ar cukura diabēta pacienta aprūpi.) Atslēgvārdi: aprūpe, pacients, izglītošana, cukura diabēts.

The theme of the Bachelor paper – Care of patients with first-time diabetes. Topicality of the issue is determined by the fact, that there are 415 million of diabetes patients worldwide and 84683 diabetes patients in Latvia. The aim of Bachelor paper is to find out principles provided for patients with first-time diabetes. The research tasks are: 1.To analyze the literature about care of patients with first-time diabetes; 2.To analyze Callista Roy’s nursing theory in conjunction with the theme of the Bachelor paper. 3.To develop interview question; 4.To develop a qualitative research method; 5.To formulate conclusions. The research question is: what kind of principles are provided for patients with first-time diabetes? The research tool: interview. The research method: qualitative. The respondents: 7 nurses whose direct work is not related with diabetes patient care. Keywords: care, patient, education, diabetes.
Care of Patients with First-Time Diabetes
Keywords: Medicīna; Aprūpe; Pacients; Izglītošana; Cukura diabēts