"Šķīrējtiesas institūts Latvijā un tā problemātika" - Čandere, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kā Latvijā piemērojamie tiesību akti regulē pastāvīgās šķīrējtiesas statusu un attiecības starp līguma pusēm, kuras strīdu ir nodevušas izšķiršanai pastāvīgajā šķīrējtiesā; ar kādām problēmām var saskarties šķīrējtiesas darbībā un pēc šķīrējtiesas sprieduma pasludināšanas un kā šīs problēmas labāk atrisināt. Bakalaura darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām un secinājumiem. Lai sasniegtu bakalaura darba mērķi, tiks pētīti spēkā esošie normatīvie akti, izstrādātais likumprojekts „Šķīrējtiesu likums”, izstrādātie grozījumi Civilprocesa likumā, publikācijas, juridiskā literatūra, statistikas dati un tiesu prakse par šo tēmu. Bakalaura darba rezultātā tiks secināts, kādi grozījumi nepieciešami normatīvajos aktos, lai uzlabotu pastāvīgo šķīrējtiesu darbību Latvijā. Atslēgvārdi: šķīrējtiesa, pastāvīgā šķīrējtiesa, šķīrējtiesas līgums, šķīrējtiesas spriedums.

The aim of the present Bachelor’s thesis is to identify how the legal acts applicable in Latvia regulate the status of the permanent court of arbitration and relations between the contractual parties that have submitted the resolution of their dispute to the permanent court of arbitration; what problems may be faced during adjudication of the case by the court of arbitration and after passing of judgement and what the best approaches to solving these issues are. The Bachelor’s thesis consists of Introduction, four chapters and Conclusions. In order to achieve the goal of the thesis the existing legislative acts, the draft law “Law on the Court of Arbitration”, the proposed amendments in the Law on Civil Procedure, legal literature, statistical data and court cases pertinent to the present theme will be studied. The Bachelor’s thesis will suggest what amendments are necessary in legislation in order to improve the performance of the courts of arbitration in Latvia. Key wor
"Court of arbitration institution in Latvia and its problematic issues"
Keywords: Juridiskā zinātne