Bišu (Hymenoptera: Anthophila) daudzveidība intensīvi un ekstensīvi apsaimniekotās lauksaimniecības teritorijās - Merle, Madara (Latvijas Universitāte, 2022)
Savvaļas bites ir pasaulē nozīmīgi apputeksnētāji gan savvaļas veģetācijai, gan kultūraugiem. Eiropā un īpaši Latvijā bišu pētniecībā trūkst uzziņu par bišu sastopamību, izplatību un to spēju pielāgoties pieaugošai antropogēnajai ietekmei biotopos. Bišu daudzveidību dabā vienlaicīgi ietekmē daudzi ārēji faktori un to mijiedarbība ar bišu fenotipiem. Bakalaura darbā pētīta bišu daudzveidība divās dažādi apsaimniekotās lauksaimniecības teritorijās Saldus novadā 2021. gada vasarā. Paraugu ievākšanā tika izmantota ūdens lamatu metode. Bišu daudzveidība tika analizēta, izmantojot jauktu efektu modeļus. Uzskaitēs kopā ievākti 2175 indivīdi 96 dažādās bišu sugās. Bišu daudzveidība novērota būtiski mazāka intensīvi apsaimniekotajās teritorijās. Visbūtiskākais daudzveidības mainību skaidrojošais faktors bija uzskaites periods. Darbā pētītajiem ainavas elementiem parauglaukumos – mežmalai un ceļmalai – tika novērota pozitīva, bet statistiski nebūtiska ietekme uz bišu daudzveidību. Pētīto faktoru ietekme atšķīrās starp medusbitēm un kopējo populāciju. Bakalaura darbā novērotās tendences kopumā sakrīt ar pētījumiem citos reģionos. Darbā iezīmētas nākotnes pētījumu iespējas un lauksaimniecības apsaimniekošanā integrējami bišu daudzveidību atbalstoši elementi.

Wild bees are globally important pollinators for both native and agricultural vegetation. In Europe and especially in Latvia a lot is still unknown about the bee abundance, distribution, and their plasticity in face of increasing anthropogenic pressure on biotopes. In nature, bee diversity is simultaneously influenced by various environmental factors but also their interaction with bee phenotypes. This bachelor thesis studies the bee diversity in two differently managed agricultural territories in the parish of Saldus, Latvia in the summer of 2021. The bees were sampled in coloured pan traps. Bee diversity was analysed using mixed effect models. Over three sampling periods, 2175 bees from 96 species were captured. Bee diversity was significantly smaller in the intensively managed agricultural territories. The sampling period was the most influential factor on the diversity changes. The studied landscape structures – roadside and forest edge – showed a positive but statistically nonsignificant influence on bee diversity. The effects differed for the honeybee and the studied overall bee population. The tendencies observed in this work align with the research in different regions. In conclusion, some possibilities of future research as well as agricultural management elements that could support bee diversity are suggested. Keywords: Anthophila, native bees, bee diversity, pan-traps, mixed effect models, agricultural intensity
Bee (Hymenoptera: Anthophila) diversity in intensively and extensively managed agricultural territories
Keywords: Bioloģija; Anthophila; savvaļas bites; bišu daudzveidība; ūdens lamatas; jaukto efektu modeļi